Burse - Fonduri mutuale

Conpet Ploieşti “animă” bursa de la Bucureşti cu o tranzacţie de 61 milioane de lei încheiată la un preţ în scădere faţă de cel din piaţă

Conpet Ploieşti “animă” bursa de la Bucureşti cu o...

Autor: Liviu Popescu

23.10.2018, 16:24 712

La ora 16:00 în sistemul de tranzacţionare al bursei de la Bucureşti a fost înregistrată marţi o singură tranzacţie de 61,3 milioane de lei cu acţiuni ale transporatorului naţional de ţiţei şi gaze naturale Conpet Ploieşti (COTE), potrivit datelor BVB. Tranzacţia fost realizată pe segmentul DEALS la preţul de 84,8 lei, în scădere cu 0,24% faţă de cel din piaţa REGS.

Până la publicarea acestui material, nu fusese raportat niciun vânzător şi niciun cumpărător al respectivului pachet de acţiuni.

Tranzacţiile de tip deal, cunoscute şi ca tranzacţii negociate, se realizează pe un segment separat al brusei. În general, înainte de încheierea unei astfel de tranzacţii, cumpărătorul şi vânzătorul stabilesc dinainte termenii tranzacţiei (numărul de acţiuni şi preţul). Preţul poate fi diferit de cel la care acţiunile se tranzacţionează pe piaţa principală (regular), putând varia cu 15% (în plus sau minus) faţă de referinţă (adică faţă de preţul de închidere din şedinţa precedentă).

În ultimii ani numărul tranzacţiilor deals a crescut semnificativ la bursa de la Bucureşti, de la una-două pe săptămână în 2010 până la o medie de cinci astfel de tranzacţii în prezent.

Brokerii spun că numărul tot mai mare de tranzacţii deal arată lipsa de lichiditate a bursei de la Bucureşti, unde investitorii mari găsesc cu greu contrapartidă pentru vânzarea sau cumpărarea unor pachete semnificative de acţiuni.

De altfel marţi la bursă sunt înregistrate mai multe tranzacţii DEALS printre care Banca Transilvania (9,4 mil. lei), OMV Petrom (7,9 mil. lei), Electrica (1 mil. lei).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO