Burse - Fonduri mutuale

Consolidarea pe piata de brokeraj de actiuni continua: Romcapital cumpara GIF

Consolidarea pe piata de brokeraj de actiuni continua: Romcapital cumpara GIF

Romcapital vrea sa-si consolideze pozitia in Bucuresti si sa relanseze serviciile de tranzactionare online

29.03.2007, 18:37 95

O companie a grupului Romcapital din Timisoara, care include si compania de brokeraj pe piata de capital Romcapital SA, a ajuns la un acord pentru preluarea societatii de brokeraj GIF - Grupul de Intermediere Financiara din Bucuresti.
In urmatoarele luni este posibil ca Romcapital sa achizitioneze o alta societate de brokeraj de la Bursa de Valori. Grupul Romcapital, cu activitati in domeniul brokerajului bursier si in domeniul imobiliar, este controlat de omul de afaceri Mircea Botta din Timisoara.
"Romcapital SRL (o companie a grupului - n. red.) a ajuns la un acord privind achizitia unui pachet de 75% din actiunile GIF, documentele fiind depuse pentru avizare la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, conform legislatiei", a declarat pentru ZF Mircea Botta.
El a spus ca are in plan o fuziune intre Romcapital SA si GIF, scopul acesteia fiind consolidarea activitatii de brokeraj, mai ales pe piata din Capitala, preluarea sistemului de tranzactionare online al GIF si consolidarea pozitiei de actionar al Bursei de Valori Bucuresti. In urma absorbtiei GIF de catre Romcapital, aceasta din urma va ajunge la o detinere de circa 3% din actiunile Bursei de Valori. Printre planurile Romcapital se mai numara si deschiderea unui sediu in Bucuresti.
Mircea Botta s-a aflat pe lista de candidati la locul liber in Consiliul Bursei de Valori, desfasurat in urma cu doua saptamani. El spune insa ca nu si-a depus candidatura pentru aceste alegeri. El trimisese in octombrie 2006 o adresa prin care isi anunta intentia de a candida ca administrator interimar.
Alegerile au fost castigate de Cristian Sima, seful WBS, iar Botta spune ca nici nu a fost prezent la Adunarea Generala, fiind plecat in strainatate.
"Nu mi se pare normal ce se intampla. Voi contesta alegerile pentru ca pur si simplu nu stiu cine m-a pus pe lista de candidati. Nu am nimic personal cu Cristian Sima", spune Botta.
Dupa primele doua luni ale anului Romcapital ocupa locul 19 in clasamentul brokerilor de la Bursa de Valori, cu tranzactii intermediate in valoare de circa 18 milioane de euro si o cota de piata de 1,4%, in timp de Grupul de Intermediere Financiara ocupa pozitia 68, cu tranzactii de circa 700.000 de euro si o cota de piata de 0,05%. Unul dintre clientii Romcapital este, conform informatiilor de pe piata, omul de afaceri Ovidiu Tender.
Mircea Botta spune ca se afla in negocieri pentru preluarea altei societati de brokeraj de pe piata, ceea ce i-ar permite sa isi majoreze cota pana la aproape 5% din capitalul Bursei de Valori.
Surse din piata spun ca este vorba de H&C Securities din Iasi.
Seful Romcapital spune ca va sustine o listare a actiunilor Bursei de Valori Bucuresti, insa este de parere ca aceasta ar trebui sa aiba loc cel mai devreme anul viitor.
Pachetul de actiuni al Bursei de Valori Bucuresti detinut de fiecare din societatile de brokeraj de pe piata este evaluat la 1-1,3 milioane de euro, astfel ca valoarea tranzactiei de preluare a GIF ar putea evalua societatea de brokeraj din Bucuresti la 1-2 milioane de euro.
Pe piata exista o tendinta de consolidare a societatilor de brokeraj independente, cea mai mare companie independenta de brokeraj, Broker Cluj, fiind in prezent in proces de fuziune cu alte trei societati de pe piata, HTI Valori Mobiliare, Compania Romana de Investitii Investco si Transilvania Capital. In urma fuziunii, Broker ar urma sa ajunga cel mai mare actionar al Bursei de Valori Bucuresti.
Pe de alta parte pe piata a existat tendinta de aparitie a unor jucatori locali noi, care incearca sa faca un business din tranzactionarea pe Bursa. Alaturi de acestea, pe piata locala au intrat de la aderarea Romaniei la UE, la 1 ianuarie 2007, aproape 40 de societati straine specializate pe piata de capital si care au depus la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare notificari privind inceperea operatiunilor pe piata locala.
Grupul Romcapital mai are activitati in domeniul imobiliar in Timisoara. Romcapital SRL - compania care va prelua GIF - detine un imobil de birouri cu o suprafata de circa 8000 de metri patrati in Timisoara. Grupul are in plan o investitie intr-un cartier de vile si un proiect de blocuri de locuinte, valoarea acestora situandu-se in jurul a 10 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO