Burse - Fonduri mutuale

Contextul politic şi-a pus amprenta asupra bursei de la Bucureşti

Contextul politic şi-a pus amprenta asupra bursei de la...

Autor: Stefan Musgociu

26.02.2014, 20:44 983
Bursa a scăzut cu 1,8%, într-o piaţă unde acţiunile OMV Petrom au coborât cu 2,4%, influenţate de informaţii pri­vind intenţia FP de a vinde un pachet im­portant de titluri Petrom, iar titlurile Fondului Proprietatea au pierdut 2,13% din valoare după reintrarea Hidro­elec­trica în insolvenţă.

În primele minute ale şedinţei, investitorii nu au reacţionat vizibil la ruperea USL, iar volumele de tran­zac­ţio­nare au fost reduse. In­vestitorii care au vrut să vândă au fost nevoiţi să scadă preţurile mai vizi­bil pentru a-şi găsi con­traparte, deşi ordi­ne­le de vânzare au fost pentru volume mici în ca­zul celor mai multe acţiuni.

„Avem o serie de evenimente care s-au supra­pus şi care afec­tează evoluţia pieţei. Pe de o parte este contextul politic, care prin destrămarea gu­ver­nului USL creează o perspectivă ne­ga­tivă asupra bunei guvernări a ţării, chiar dacă se va forma un nou guvern şi o alianţă care va deţine peste jumătate din voturi în Parlament. Pe de altă parte, rein­trarea în insolvenţă a Hidroelectrica arată că nu putem fi consecvenţi în rea­li­zarea planului de listări şi astfel in­ves­ti­torii străini se îndepărtează de piaţa de ca­pital. Zvonurile privind vânzarea pa­che­tului deţinut de Fondul Proprietatea la OMV Petrom au adăugat presiune la vânzare pentru acţiunile OMV Petrom şi, treptat, scăderile s-au generalizat pe majoritatea titlurilor“, a declarat Gabriel Necula, şeful departamentului de tranzacţionare la Alpha Finance.

WikiZF: Profilul companiei OMV Petrom

WikiZF: Profilul companiei Fondul Proprietatea

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat ziua în scădere cu 1,66%. Acţiunile OMV Petrom au coborât cu 2,38%, la 0,4467 lei, pe al doilea rulaj din piaţa principală, de 3,9 milioane lei.

Corecţia a venit după ce Ziarul Financiar a scris, citând surse din piaţă, că Fondul Proprietatea a selectat Goldman Sachs şi casa cehă de brokeraj Wood&Company să pregătească vân­zarea unei participaţii consistente din acţiunile OMV Petrom. Pachetul în discuţie ar fi de minimum 5%, iar valoarea tranzacţiei ar porni de la 278 milioane euro şi ar putea ajunge la 1 mi­liard de euro dacă Fon­dul decide să vândă în­treaga participaţie de 19%.

WikiZF: Profilul companiei Hidroelectrica

„Presiunea la vânzare se justifică prin faptul că toţi cei care vor reuşi să cumpere acţiuni OMV Pe­trom în plasamentul pri­vat o vor face la un preţ cu dis­count faţă de cotaţia pieţei şi astfel vânzarea acţiunilor la preţurile actuale poate aduce un randament bun“, a afirmat brokerul.

Un fond administrat de Franklin Templeton a vândut marţi acţiuni OMV Petrom de 4,2 milioane lei, după ce în ultimii ani fondurile Franklin Templeton au fost principalii cumpărători de titluri OMV Petrom.

„Dacă va reuşi să plaseze întreg pachetul de acţiuni deţinut la OMV Petrom, cred că impactul pe termen scurt va fi pozitiv pentru Fondul Proprietatea deoarece un procent semnificativ din capitalizarea bursieră ar fi acoperit de lichidităţi, sume care ar putea fi folosite pentru îndeplinirea mandatului Franklin Templeton la conducerea Fondului.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 27.02.2014

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO