Burse - Fonduri mutuale

Conturile individuale administrate de SAI au scazut la jumatate in ultimul an

Conturile individuale administrate de SAI au scazut la jumatate in ultimul an

Radu Hanga, presedintele BT Asset Management

02.02.2009, 19:15 89

Investitorii bogati care au apelat la serviciile unor societati de administrare a investitiilor pentru administrarea conturilor individuale au in prezent cu 55% mai putini bani decat la inceputul lui 2007, potrivit statisticilor CNVM.

Un numar de 12 societati de administrare a investitiilor (SAI-uri), din totalul de 24 care activeaza pe piata, gestionau 122 de conturi individuale cu active nete totale de 26,8 mil. lei (6,7 mil. euro) la sfarsitul anului trecut, potrivit informatiilor furnizate de CNVM. Fata de 2007, industria a inregistrat o injumatatire a activelor nete, de la 60 mil. lei la sfarsitul lui 2007, si o reducere a conturilor cu 19, de la 141 la 122, chiar daca in 2008 au intrat doi noi jucatori in piata. Astfel, valoarea medie a unui cont a scazut cu aproape 50% de la 425.000 de lei (117.700 de euro) la 219.000 de lei (54.700 de euro).
Pragul atins de piata conturilor individuale in 2008 este similar celui din 2005, cand doar trei societati de administrare gestionau 44 de conturi cu o valoare totala de aproape 20 mil. lei.
"Criza financiara a generat o scadere a activelor in intreaga piata de capital, astfel ca nici conturile individuale nu au fost ocolite. Putine sunt plasamentele care nu au inregistrat pierderi in aceasta perioada", a spus Radu Hanga, presedintele societatii de administrare BT Asset Management, care detine o cota de aproximativ 20% din piata conturilor individuale.
Conturile individuale sunt produse investitionale care se adreseaza in special persoanelor cu disponibilitati financiare ridicate. Suma cu care poate fi deschis un astfel de cont variaza intre 100.000 de lei si 400.000 de lei. Investitorul in contul individual beneficiaza, in schimbul unui comision de administrare anual de 2-3%, de flexibilitate si personalizarea investitiilor.
"Conturile indiviudale pot investi mult mai flexibil decat fondurile mutuale. Iar acest lucru este un avantaj. Daca un administrator de conturi ar fi anticipat scaderile din ultimul an, ar fi putut sa mentina activele pe 'cash'. Mai exact sa nu le investeasca si sa le mentina sub forma de lichiditati", a spus Serban Nascu, vicepresedintele societatii de administrare Target Asset Management.
Chiar daca conturile individuale beneficiaza de reglementari mai laxe decat fondurile mutuale, acestea intampina in mare parte aceleasi probleme.
"Conturile individuale si fondurile mutuale se confrunta aproape cu aceleasi probleme: piata de capital nu le ofera suficiente alternative de diversificare, iar stadiul coborat de dezvoltare al fortei de vanzari le poate tine departe de clienti", a continuat Nascu.
Atragerea clientilor in conturile individuale are loc in prezent prin metode destul de rudimentare. De cele mai multe ori administratorii atrag investitorii in conturi din randul celor care investesc in fondurile mutuale si care detin disponibilitati banesti de peste 100.000 lei. In alte cazuri, investitorii in conturi sunt cunostinte sau prieteni de-ai administratorului. Pe de alta parte, societatile de administrare care fac parte din grupuri financiare beneficiaza de o retea de vanzari "in house", dar si de plasamentele clientilor care au apelat la serviciile de private banking ale bancii din grup.
"Deschiderea unui cont individual este foarte strans legata de timpul pe care administratorul il acorda unui client. De aceea, multi administratori impun un prag minim de deschidere a unui cont, care la prima vedere poate parea ridicat insa reflecta atentia si personalizarea investitiilor de care se bucura clientul", a explicat Nascu.
Daca pe pietele externe, industria conturilor individuale este dominata de banci care pun la dispozitie produse personalizate de administrare a averilor, pe piata locala, administratorii de fonduri mutuale si brokerii sunt cei care ofera investitorilor cu bani alternative investitionale.
Relatia care exista intre investitor si administratorul de cont este asemanatoare cu cea dintre broker si client, strategia de investitii fiind stabilita in functie de cerintele si asteparile investitorului.
"Fiind important, clientul ajunge sa domine relatia cu administratorul, si astfel plasamentele sunt realizate in functie de cerintele clientului. In trecut, clientii aveau pretentii foarte ridicate de randament, care presupuneau si riscuri foarte mari. Putini din clientii de atunci chiar se interesau de riscul la care se expuneau", a continuat Nascu. Desi criza financiara a injumatatit activele conturilor in doar un an, administratorii raman increzatori in potentialul de crestere al pietei.
"Nu cred ca scaderea inregistrata in 2008 este atat de importanta pentru ca piata conturilor individuale este foarte mica, iar intrarea unui client important ar putea schimba piata foarte usor", a spus Hanga de la BT AM. Obstacole ce tin in loc dezvoltarea industriei sunt lipsa de promovare si concentrarea administratorilor in principal pe dezvoltarea industriei fondurilor mutuale. La sfarsitul anului trecut, activele conturilor individuale reprezentau doar 2,8% din activele fondurilor mutuale.
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO