Burse - Fonduri mutuale

Corecţiile de 5-7% ale SIF-urilor din ultimele zile au surprins investitorii de pe bursă. Ce spun brokerii?

Corecţiile de 5-7% ale SIF-urilor din ultimele zile au...

Autor: Adrian Cojocar

27.01.2014, 18:52 1104

Acţiunile SIF-urilor s-au aflat în prim-plan, acestea coborând în ultimele trei şedinţe cu 4,6%, până la 7,1%, fapt ce a cauzat pe alocuri panică printre investitori, spun brokerii, care au fost luaţi prin surprindere, în condiţiile în care în general bursa creştea în ianuarie pe seama aşteptărilor de dividende.

Fluctuaţiile din piaţă au fost majore ieri. Astfel, dacă în debutul şedinţei acţiunile SIF-urilor consemnau corecţii de circa 3-6%, în a doua parte a zilei scăderile s-au temperat şi unele acţiuni au revenit pe plus în anumite momente.

„Societăţile de investiţii financiare au înregistrat creşteri de peste 20% în ultimele luni, iar aceste corecţii ample pe indicii internaţionali au determinat marcări de profit pe acestea, amplificate şi de lipsa lichidităţii care au dus cotaţiile la pierderi de peste 5% în ultimele şedinţe. Principalul motiv al corecţiilor sunt datele din China, unde cele cu privire la producţia industrială au venit sub nivelul de 50 de unităţi, lucru ce arată o contracţie a sectorului. Mai mult, se speculează în presa internaţională falimetul unui fond de investiţii cu active de peste 500 milioane de dolari, fapt ce ar putea afecta sistemul financiar chinez. Toate aceste date venite joi au dus la corecţii puternice pe indicii pieţelor dezvoltate, antrenând bineîn­ţeles corecţii şi pe piaţa de capital românească“, spune Adrian Ormenişan, şeful serviciului de intermediere al firmei de brokeraj Broker Cluj.

El mai spune că investitorii ar trebui să fie atenţi mâine la deciziile Fed, banca centrală a SUA, cu privire la injecţiile de lichidităţi, care ar putea da trendul pieţelor în această săptămână.

„Evoluţia săptămânii este strâns corelată cu şedinţa FED de miercuri în care, luând în considerare declaraţiile unor oficiali, o nouă reducere a injecţi­ilor de capital este ca şi luată. O corecţie de 200 de puncte pe indicele Dow Jones, respectiv 18 puncte pe indicele S&P 500 ar duce indicii pe praguri suport importante, care în mod normal ar trebui să ofere susţinere cotaţiilor. În acest scenariu mă aştept la continuarea corecţiilor şi la BVB, dar de o amploare mai mică. De altfel, s-a putut vedea şi în şedinţa de astăzi (ieri - n.red.) că cumpărătorii au început să apară pe anumite niveluri de suport“, spune Ormenişan.

Indicele S&P 500 a pierdut începând de joi circa 3,2% din valoare, indicele german DAX şi cel japonez Nikkei 225 s-au corectat cu 3,9% şi respectiv 5,1% în acelaşi interval. Pieţele cele mai afectate au fost însă cele ale economiilor emergente, unde există temeri în rândul investitorilor că avansul acestora ar putea să fie afectat de retragerile de capital, care au început anul trecut după ce Fed a anunţat că va reduce injecţiile de capital şi a semnalat că era banilor ieftini ar putea lua sfârşit.

Corecţiile din ultimele zile vin şi în contextul în care anul trecut bursele importante, din SUA şi Germania, au con­sem­nat aprecieri puternice, de peste 25% şi au atins noi maxime istorice în debutul acestui an. Bursa de la Bucureşti a urmat anul trecut tendinţa de pe pieţele externe, principalul indice al pieţei, BET, urcând cu 26,1%, fiind unul dintre cei mai buni ani de la debutul crizei.

„Scăderile de pe pieţele externe au fost generate de turbulenţele resimţite pe pieţele emergente. Argentina tocmai a permis o devalorizare uriaşă a pesoului, Ucraina şi Turcia pare să fi scăpat controlul asupra propriilor monede. Turbulenţele politice din Ucraina şi Thailanda nu au ajutat şi s-au sincronizat cu o serie de cifre economice mediocre din China. Bursele de acţiuni din SUA, zona euro şi Japonia au avut recent aprecieri importante şi incertitudinile curente motivează tăieri de profituri. Situaţia din pieţele emergente ar trebui să se liniştească în perioada ur­mă­toare, evoluţiile negative au fost deja extreme, dar prudenţa este bineve­nită, cel puţin din perspectiva faptului că bursele de acţiuni din SUA, zona euro şi Japonia nu s-au confruntat cu corecţii negative de câteva luni“, spune Mihai Nichişoiu, analist pieţe inter­na­ţionale în cadrul casei de brokeraj Trade­ville.

Pe lângă SIF-uri, corecţii mai pronunţate au înregistrat în ultimele trei zile şi acţiunile bancare, titlurile Erste Bank pierzând 5,8% din valoare, iar titlurile Băncii Carpatica au coborât cu 3,9%. Acţiunile BRD şi ale Băncii Tran­silvania s-au corectat de asemenea cu 2,7% şi respectiv 3,2%.

Acţiunile Nuclearelectrica au continuat să atingă noi minime, în ultimele trei şedinţe pierzând 4,2% din valoare, o corecţie semnificativă, de 5,5%, fiind cosemnată şi de titlurile Biofarm.

Cele mai rezistente la corecţiile din ultimele zile au fost acţiunile Fondului Proprietatea şi Romgaz, care au coborât cu numai 0,3% şi respectiv 0,9%, în timp ce acţiunile Petrom s-au corectat cu 1,4%.

„Piaţa de la Bucureşti şi cele externe au avut o evoluţie bună anul trecut şi acum se marchează profituri. Marea majoritate a investitorilor se sperie în aceste zile şi au tendinţa de a face vânzări. Asistăm la o corecţie speculativă datorată în primul rând factorilor externi. Startul, practic, a fost dat de corecţiile de pe pieţele externe. Spre deosebire de celelalte titluri lichide, SIF-urile sunt speculate şi din această cauză au înregistrat corecţii mai mari. Crede că vom vedea o volatilitate mai ridicată în următoarele zile şi nu este exclus să vedem reveniri la fel de agresive precum corecţiile din ultimele zile“, spune Mihai Mureşian, directorul de tranzacţionare al Intercapital Invest. El mai spune că la baza scăderilor au stat şi mai multe declaraţii ale unor analişti internaţionali că economia europeană nu-şi va reveni atât de repede pe cât se aşteaptă investitorii.

„În ultima perioadă au apărut foarte multe ştiri legate de SIF-uri cum ar fi acea propunere legată de achiziţiile de acţiuni dintre SIF-uri care au imflamat piaţa şi orice ştire care vine influen­ţează preţul acţiunilor. Suntem în perioada premergătoare propunerilor de dividende şi acest lucru este speculat de către investitori“, a precizat Mureşian.

Spre închiderea şedinţei de ieri acţiunile europene înregistrau scăderi de până la 0,5%, în timp ce indicii futures ai pieţei americane erau pe plus cu circa 0,4%.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 28.01.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO