Burse - Fonduri mutuale

Cred că acţiunile Băncii Transilvania valorează mai mult decât sunt tranzacţionate acum pe bursă

Iosif Pop este unul dintre fondatorii băncii, de acum 20 de ani. El deţine 0,5% din acţiuni.

Iosif Pop este unul dintre fondatorii băncii, de acum 20 de ani. El deţine 0,5% din acţiuni.

Autor: Cristian Hostiuc

09.04.2015, 00:06 1643

Banca Transilvania a făcut „un deal“ bun din achiziţia Volksbank România, iar pe baza ci­­frelor din propriul bilanţ pre­­­ţul acţiunilor ar trebui să fie mai mare, după calculele me­le, undeva la 2,4 - 2,5 lei/ acţi­u­ne, spune Iosif Pop, primul preşedinte al BT şi cel care a condus-o din 1994 până în 2002. 

„Înclin să cred că da, este o tranzacţie bună, dacă etapa de curăţenie a bilanţului Volksbank a fost făcută gospodăreşte... este meritul echipei din spate şi, bineînţeles, al lui Horea Ciorcilă şi Omer Tetik, pentru că au fost negociatori abili“, a menţionat el.

Miercuri, pe bursă, la o zi după ce Banca Transilvania a intrat în posesia Volksbank România, pentru care a semnat o notă de plată de 711 milioane euro, acţiunile băncii au urcat cu până la 4,5% la o cotaţie de 2,239 lei, ceea ce indică o valoare de piaţă de 5,83 miliarde lei, adică 1,32 miliarde euro.

Iosif Pop, care este unul dintre cei care au fondat banca, acum 20 de ani, deţine 0,5% din acţiuni.

În 1993-1994 un grup de 46 de persoane fi­zice şi companii au înfiinţat Banca Transil­va­nia, cu un capital de 4 milioane de do­lari. „Este adevărat că am pornit cu 4 milioa­ne de dolari, dar la început numai 2 milioane de dolari au fost vărsaţi. Am pornit săraci, săraci de tot“.

Cei 46 de fondatori sunt trecuţi în actul constitutiv al băncii. Printre ei, poziţia numărul unu este deţinută de Aurel Gavrea din Zalău, ur­­mat de Mircea Constantinescu, Radu Pălă­ghea­­­nu, Marius Nicoară, Răzvan Rota, din Cluj. Horea Ciorcilă, actualul preşe­dinte al băncii şi deţinător a 5% din capital, ocupă poziţia 21, iar Iosif Pop poziţia 27. Ca­me­ra de Comerţ şi Industrie Cluj a fost al şap­te­lea fon­dator, iar SIF Banat-Crişana ocupă poziţia 35.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO