Burse - Fonduri mutuale

Creşterea de patru ori a activelor a urcat afacerile administratorilor de fonduri cu 28%

Creşterea de patru ori a activelor a urcat afacerile administratorilor de fonduri cu 28%
15.07.2010, 23:31 27

Cresterea de peste 300% a activelor fondurilor de investiţii deanul trecut a însemnat pentru administratori o creştere aafacerilor cu circa 28% până la aproape 41 mil. lei (9,66 mil.euro) şi revenirea pe profit, fiind înregistrate câştiguri totale4,7 mil. lei (1,1 mil. euro) la nivelul pieţei.
Bilanţul pe 2009 al industriei locale de asset management împartejucătorii în trei categorii distincte: administratorii care auraportat creşteri ale afacerilor şi reveniri pe profit în contextulunui avans fără precedent al activelor, administratori cu scăderide active şi implicit cu o adâncire a pierderilor şi, nu în ultimulrând, administratori care, deşi nu au înregistrat volume mari deintrări nete la fondurile din portofoliu, au reuşit să se menţinăpe profit în condiţiile unei scăderi a afacerilor.
Al doilea cel mai mare administrator de fonduri, societateaRaiffeisen Asset Management, cu active în gestiune de peste 1mld. lei la finele anului 2009, a încheiat anul trecut cu cele maimari afaceri, de peste 10 mil. lei, fiind şi cel mai profitabil, cuun câştig de 2,3 mil. lei, potrivit informaţiilor furnizate deRegistrul Comerţului. Administratorul gestionează un număr de şaptefonduri mutuale, un fond închis de investiţii şi un fond de pensiiprivate facultative.
Liderul industriei, Erste Asset Management, cu active nete în gestiune de 1,5 mld.lei la finele 2009, a făcut afaceri în valoare de 9 milioane de leianul trecut, înregistrând un profit de 0,27 milioane de lei.Societatea administrează un număr de cinci fonduri mutuale.
Printre administratorii care şi-au adâncit pierderile anul trecutse numără societatea Aviva Investors, cu pierderi de 1,8 mil. lei şi EFG MutualFunds Management cu pierderi de 0,33 mil. lei în 2009. Controlatăde grupul elen EFG Eurobank, societatea EFG Mutual Funds Managementurmează să se retragă de pe piaţă în decursul acestui an.
Pe de altă parte, administratori de talie mică şi care nu aususţinerea unui grup financiar precum Globinvest,Swiss Capital, Target şi Star au reuşit să se menţină pe profit în ultimii doi ani,chiar dacă activele au înregistrat creşteri modeste în acestinterval.
Per ansamblu, cele 20 de societăţi de administrare active pe piaţalocală, care gestionează peste 60 de fonduri de investiţii şiconturi individuale cu active nete totale de 3,4 miliarde de lei,au înregistrat afaceri totale de 41 milioane de lei şi profituribrute de 4,7 milioane de lei în 2009.
În comparaţie, anul 2008, anul cu cele mai dramatice scăderi alebursei, a fost încheiat cu pierderi de 16 milioane de lei şiafaceri de 32 mil. lei.
În industria locală de asset management lucrează un număr mediu de207 salariaţi, mai mult cu 15 persoane faţă de anulprecedent.
Administratorii cu cel mai mare număr de salariaţi sunt RaiffeisenAsset Management cu 24, Aviva Investors cu 22 şi SAFI Invest, cu unnumăr mediu de 17 salariaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO