Burse - Fonduri mutuale

Creşterea preţurilor de consum a erodat puternic câştigurile investitorilor din fondurile mutuale. Doar 23 de fonduri din 51 au bătut inflaţia

Foto Silviu Matei

Creşterea preţurilor de consum a erodat puternic câştigurile investitorilor din fondurile mutuale. Doar 23 de fonduri din 51 au bătut inflaţia

Autor: Roxana Daniela Pricop

12.07.2011, 00:07 465

Mai puţin de jumătate din cele peste 50 de fonduri mutuale aureuşit să protejeze banii investitorilor de inflaţie şi să le aducărandamente real pozitive de peste 7,93% în ultimul an. Restulfondurilor nu au trecut testul inflaţiei, iar unele au aduspierderi investitorilor în ultimele 12 luni.

Un număr de 23 de fonduri mutuale din totalul de 51 de fonduricu un istoric mai mare de 12 luni au înregistrat în intervalulcuprins între 30 iunie 2010 şi 30 iunie 2011 randamente de peste7,93%, cât este rata anuală a inflaţiei anunţată pentru finelelunii iunie.

Altfel spus, investitorii în cele 23 de fonduri au mai mulţibani în mod real decât au investit în urmă cu un an. Unii dintreaceştia au mai mulţi bani în cont cu până la 15,57%, cât a fostrandamentul corectat cu rata inflaţiei înregistrat de cel maiperformant fond mutual - fondul de acţiuni Certinvest XT Index.

Liga fondurilor care au bătut inflaţia în ultimele 12 luni estedominată de fonduri care au plasat cea mai mare parte a banilorinvestitorilor în acţiuni pe Bursă. În ultimele 12 luni,principalul indice bursier BET a crescut cu 16%, indicele celorcinci SIF-uri şi al Fondului Proprietatea a urcat cu 13,5%.

Din grupul celor 28 de fonduri care nu au trecuttestul inflaţiei fac parte fie fonduri care au adus randamente maimici de 7,93%, fie cele care au adus pierderi clienţilor investindîn acţiuni mai puţin profitabile pe Bursă.

Fondurile monetare au picat în grup testul inflaţiei, curandamente cuprinse într-un minim de 5,1% şi un maxim de 7,9%, subrata anuală a inflaţiei de 7,93%. Altfel spus, inflaţia a mâncatrandamentele aduse de fondurile monetare în ultimele 12 luni (30iunie 2010-30 iunie 2011), iar investitorii în acest tip de fond aupierdut în ultimul an.

Situaţia este cu atât mai interesantă cu cât fondurile monetare,şi nu cele cu acţiuni în portofoliu, au fost preferateleinvestitorilor în ultimul an. Fondurile monetare au atras de lainvestitori aproape un miliard de lei doar în ultimul an,popularitatea crescută a acestor fonduri datorându-se graduluiredus de risc şi marketingului agresiv făcut de reţele bancare devânzări. Scăderea dobânzilor plătite de bănci pentru depozite afost principalul factor care a tras în jos randamentele aduse deacest tip de fonduri.

Nici fondurile de obligaţiuni nu stau mai bine: singurul fonddin această categorie care a bătut inflaţia este OTP Obligaţiuni,fond ce a funcţionat mare parte din ultimele 12 luni ca fonddiversificat cu acţiuni în portofoliu.

Pariul pe acţiuni nu a fost câştigător pentru fondurile ActiveDinamic, FON, Omnitrust şi Omninvest, care au adus investitorilorpierderi cuprinse între minus 3,5% şi minus 21,5% în ultimele 12luni. Cea mai mare pierdere din piaţă, de minus 24%, a fostînregistrată de fondul denominat în euro Audas Piscator. Dupăprimele şase luni de ani, fondurile mutuale intră în lunile devacanţă cu o avere de 6,718 miliarde de lei, fiind mai bogate cu22,4% faţă de începutul anului. Portofoliul de clienţi a crescutpână la 235.418, mai mulţi cu 6% faţă de începutul anului.

Cel mai mare administrator de fonduri mutuale rămâne societateaErste Asset Management, cu active nete în gestiune de circa 2,609mld. lei la finele lunii iunie, însă principalul competitorRaiffeisen Asset Management ocupă primul loc în clasamentul petotal active în administrare, care alături de fonduri mutualeinclude şi fonduri închise de investiţii şi portofolii individualede investiţii. Raiffeisen Asset Management este liderul industrieilocale de administrare de active cu un portofoliu de 2,696 mld.lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO