Burse - Fonduri mutuale

Creşterea record a acţiunilor Fondului Proprietatea dă curaj investitorilor

Creşterea record a acţiunilor Fondului Proprietatea dă curaj investitorilor

Autor: Stefan Musgociu - Mediafax

14.06.2011, 23:44 1506

Bursa a crescut marţi cu 0,6%, ascensiunea fiind amplificată deacţiunile Fondului Proprietatea (FP), care au urcat în cel maiaccelerat ritm de la listare, respectiv cu 4,8%, şi, totodată, auasigurat aproape două treimi din lichiditate.

Încă de la începutul zilei, atenţia in­ves­titorilor a fostfocalizată pe acţiunile Fon­dului Proprietatea, preţul acestortitlu­ri reuşind să se menţină pe linia as­cen­dentă începută înşedinţa de vineri şi să se plaseze, astfel, peste nivelul dere­zis­tenţă din ultima perioadă, de 0,51 lei

"Faptul că zona de acumulare dintre 0,48 şi 0,51 lei a foststrăpunsă, iar preţul a reuşit să continue creşterea pe un volumtranzacţionat destul de impor­tant, poate fi un semnal foarte bunpen­tru evoluţia viitoare a preţului ac­ţiuni­lor, posibil chiar unsemnal premergător al unui trend ascendent, în condiţiile în caremarţi preţul a avut cea mai mare creştere procentuală de cândtitlurile se tranzacţionează la BVB. Bineînţeles că piaţa estevolatilă, dar cred că este posibil să vedem şi în zilele urmă­toareo continuare a acestei apre­cieri, urmând ca la nivelul de 0,55 leisă vedem o posibilă zonă de rezistenţă", a declarat directorul detranzacţionare al Intercapital Invest Mihai Mureşian.

El crede că dacă acţiunile Fondului Proprietatea vor continua săcrească, traiectoria ar putea fi urmată şi de alte titluri, precumSIF-urile.

Astfel, indicele BET, al primelor zece acţiuni în funcţie delichiditate, a avansat cu 1,35%, iar indicele BET-FI, al titlurilorcelor cinci SIF-uri şi al acţiunilor FP, a crescut cu 2,29%.

Pe de altă parte, corecţiile acţiunilor Rompetrol Rafinare (RRC)şi Oil Terminal (OIL) au influenţat vizibil linia indicelui BET-NG,al titlurilor companiilor din sectorul energetic. Astfel, indicelea înregistrat un recul de 1,75%.

La finalul zilei, acţiunile Fondului erau cotate la 0,5345 lei,preţ cu 4,8% peste nivelul de vineri.

Brokerii cred că acţiunile SIF Transilvania au fost în atenţiaspecu­latorilor posibil pe fondul aşteptărilor cu privire la odecizie de joi a Curţii Constituţionale pe tema pra­gului dedeţinere.

Mureşian consideră că volatilitatea ridicată pe unele acţiuniarată "ner­vozitatea" investitorilor, care încep să îşi piardărăbdarea şi încearcă să obţină randamente superioare dininvestiţiile în acţiuni influenţate mai degrabă de efecte externedecât de activitatea economică a companiilor respective.

"Bineînţeles că aceste investiţii au un grad ridicat de risc,iar multe dintre aceste acţiuni se confruntă acum cu o lipsă totalăde cumpărători după ce zilele anterioare nu mai aveau ordine devânzare", a adăugat Mureşian.

Lichiditatea bursei, de 57,5 mi­lioane lei (13,7 milioane euro),a fost cu 69% mai mare decât valoarea cumulată a operaţiunilor devineri.

"Pe perioada verii cred că piaţa va avea o evoluţie asemănătoarecelei de marţi, caracterizată de o volatilitate mărită a unortitluri tranzacţionate, cu atenţia investitorilor focusată doar pecâteva acţiuni. Este posibil să asistăm şi la unele şedinţe cu olichiditate totală foarte redusă a pieţei", a mai spusMureşian.

Acţiunile Rompetrol Rafinare au crescut cu 2,8% chiar în primeleminute, recuperând o parte din corecţia de peste 15% dinprecedentele două şedinţe.

De urmărit astăzi

  • Acţiunile Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT), care au câştigat ieri12,1% după ce compania a anunţat că a repornit o parte dintreinstalaţiile de pe platforma Arpechim şi primeşte din nou materieprimă prin conductele care o leagă de rafinăria din Piteşti.

  • Acţiunile Electromagnetica Bucureşti (ELMA), la care SIF Olteniaa cumpărat vineri un pachet de 1,45 milioane de titluri în valoarede 464.000 de lei. Acţiunile Electromagnetica au închis ieri înstagnare, la un preţ de 0,32 lei/unitate.

  • Evoluţia burselor internaţionale după ce piaţa americană adeschis şedinţa de ieri cu creşteri de aproape 1% pe principaliiindici. Cele mai importante burse europene consemnau la aceeaşi orăaprecieri de peste 1,2%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO