Burse - Fonduri mutuale

Creşterile externe nu reuşesc să readucă bursa pe plus

Creşterile externe nu reuşesc să readucă bursa pe plus

Autor: Monica Juganaru

22.10.2013, 21:13 684

Bursa a închis sesiunea în scădere uşoară, cu 0,2%, într-o piaţă cu lichiditate redusă, de 18,47 milioane lei, din care 52% au reprezentat schimburile cu acţiunile Fondul Proprietatea (FP).

Creşterile burselor externe nu au reuşit să readucă cotaţiile bursei de la Bucureşti pe plus, în condiţiile în care micii investitori au continuat să vândă titluri cotate ca să strângă bani pentru oferta Romgaz care a început marţi.

Scăderile au început încă de vineri, când a fost anunţat preţul din oferta de listare a producătorului de gaze naturale, care este cea mai mare din istoria BVB.

Discountul va fi de 5% pentru ordinele plasate în primele cinci zile, iar din a şasea zi reducerea va fi de 3% faţă de preţul final, care va fi stabilit în funcţie de sub­scrierile investitorilor instituţio­nali. Cel mai probabil, subscrierile masive se vor înregistra în ultimele două zile ale perioadei cu discount de 5%, respectiv vineri şi luni.

Brokerii se aşteptau ca în perioada desfăşurării ofertei Romgaz piaţa să fie destul de puţin lichidă, ţinând cont şi de oferta de cumpărare derulată de Fondul Proprietatea.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat şedinţa în scădere cu 0,15%. Indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri şi al acţiunilor Fondului Proprietatea (FP), a coborât cu 0,17%. Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 18,47 milioane de lei (4,16 milioane de euro), în scădere faţă de nivelul de luni, de 21,8 mil. lei (4,9 mil. euro). Transferurile cu acţiunile Fondului Proprietatea au însumat 9,58 mil. lei (din care un deal de 2,65 milioane de lei), suma totală reprezentând mai mult de jumătate din lichiditatea pieţei. Cotaţia din piaţa principală a crescut marţi cu 0,25%, la 0,7885 lei.


Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 23.10.2013

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO