Burse - Fonduri mutuale

Cu active de 2,5 mld. lei, castigurile celor mai mari manageri de fonduri de-abia trec de cateva milioane

Dragos Neacsu, presedintele societatii de administrare Erste Asset Management. „Anul 2009 a insemnat un an de investitii de ale caror efecte speram sa profitam in 2010. Inca din anul 2008 am inceput sa investim puternic in dezvoltarea infrastructurii informationale,  precum si in partea motivationala a retelei de distributie si in marketing. Pentru acest an, mizam pe atingerea primului miliard de dolari in active administrate, pentru ca in 2011 sa atingem pragul de un miliard de euro”

Dragos Neacsu, presedintele societatii de administrare Erste Asset Management. „Anul 2009 a insemnat un an de investitii de ale caror efecte speram sa profitam in 2010. Inca din anul 2008 am inceput sa investim puternic in dezvoltarea infrastructurii informationale, precum si in partea motivationala a retelei de distributie si in marketing. Pentru acest an, mizam pe atingerea primului miliard de dolari in active administrate, pentru ca in 2011 sa atingem pragul de un miliard de euro”

24.05.2010, 23:42 30

Cel mai mare administrator de fonduri mutuale, Erste AssetManagement, cu active in portofoliu de 1,5 miliarde de lei, aincheiat anul trecut cu un profit de 0,2 milioane de lei, in timpce al doilea clasat, Raiffeisen Asset Management, careadministreaza peste un miliard de lei, a castigat 2,2 milioane delei in 2009.

Anul 2009 a insemnat revenirea pe profit si crestereaconsistenta a afacerilor pentru cei doi administratori de fonduri,ambii controlati de grupuri financiare originare din Austria -Erste si Raiffeisen.

Crestereade peste zece ori a activelor in administrare pana la un total de1,07 mld. lei la finele anului 2009 a propulsat Raiffeisen AssetManagement pe pozitia secunda in clasamentul celor mai mariadministratori si i-a adus un profit de 2,2 mil. lei, precum si otriplare a afacerilor pana la 10 mil. lei anul trecut. Anul 2008 afost incheiat de administrator cu o pierdere de aproximativ 200.000de lei si afaceri de 3,5 mil. lei. Numarul de angajati ai RAM acrescut in 2009 cu cinci pana la 21.

"Desi este la inceput, industria locala a administrarii deactive prezinta o rata de rentabilitate per angajat mai ridicatadecat in alte segmente ale serviciilor financiare.

Comparand cu situatia din Europa Occidentala unde pana la 30%din activele financiare ale unei familii sunt plasate in fonduri deinvestitii, iar in Romania, doar 2%, putem evidentia potentialulridicat de crestere pe care il are piata locala si implicit estimao crestere a profitabilitatii odata cu avansul activelor", a spusMihail Ion, presedintele societatii de administrare a investitiilorRaiffeisen Asset Management.

Pentru liderul industriei - societatea Erste Asset Management,care a inregistrat o crestere de cinci ori a activelor in 2009 panala peste 1,5 mld.lei, investitiile in infrastructura IT, promovaresi distributie au tras in jos profitul pana la o valoare de 230.000de lei, in timp ce cifra de afaceri s-a triplat pana la 9 mil.lei.

In 2008, administratorul a inregistrat o pierdere neta de peste3,1 mil. lei. Pe parcursul anului trecut, administratorul a maiangajat noua persoane, pana la un total de 13 angajati.

"Anul 2009 a insemnat un an de investitii de ale caror efectesperam sa profitam in 2010. Inca din 2008 am inceput sa investimputernic in dezvoltarea infrastructurii informationale, precum siin partea motivationala a retelei de distributie si in marketing",a spus Dragos Neacsu, presedintele societatii de administrare ErsteAsset Management.

Comisionul de administrare, ce poate atinge valori anualecuprinse intre 1,5% din active in cazul fondurilor monetare si panala 4% din active in cazul fondurilor de actiuni, reprezintaprincipala sursa de venituri pentru managerii de fonduri mutuale.Fondurile monetare si de obligatiuni, care au atras cumulat peste 2mld. lei de la investitori anul trecut, au fost principaliicontributori la veniturile celor doi administratori.

Desi au si fonduri de actiuni si diversificate in portofoliu,unde comisioanele de administrare percepute pot atinge valori dedoua ori mai mari decat cele aplicate activelor fondurilormonetare, cei doi administratori nu au mizat pe aceste douacategorii de fonduri in 2009.

Planurile pentru 2010 ale celor doi administratori au in vederecontinuarea avansului, Erste AM estimand ca va atinge primulmiliard de dolari in active, in timp ce Raiffeisen AM a fixat tintala 400 de milioane de euro. In prezent, Erste AM gestioneaza activenete in valoare de 2 mld. lei (597 de milioane de dolari), in timpce activele celor sapte fonduri mutuale administrate de RaiffeisenAM sunt in valoare de 1,5 mld. lei (361 mil. euro). Din portofoliulRaiffeisen mai face parte un fond inchis de investitii - StrategiiValutare, cu active de 40,5 mil. lei (10 mil. euro) si un fond depensii facultative - Acumulare, cu active de 13,6 milioane de lei(3,2 mil. euro).

"Pentru 2010, mizam pe atingerea primului miliard de dolari inactive, pentru ca in 2011 sa atingem pragul de un miliard de euro",a conchis Neacsu de la Erste AM, care gestioneaza un portofoliucompus din cinci fonduri mutuale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO