Burse - Fonduri mutuale

Cu cărţile pe masă: ce a cumpărat Mark Mobius cu banii Fondului Proprietatea

Cu cărţile pe masă: ce a cumpărat Mark Mobius cu banii Fondului Proprietatea

Mark Mobius, supranumit gurul pieţelor emergente, este unul dintre profesioniştii care decid investiţiile Fondului Proprietatea

Autor: Roxana Pricop

15.08.2011, 00:06 2562

Acţiunile băncilor şi cele ale celor mai mari combinate din România au fost principalele ţinte de achiziţie pentru Franklin Templeton, administratorul activelor de 3,8 mld. euro ale Fondului Proprietatea (FP).

În primul semestru Fondul şi-a majorat participaţiile la producătorul de aluminiu Alro Slatina (simbol bursier ALR), la care a ajuns să deţină 10,02% din capital, faţă de 9,92% la finele anului trecut, şi la combinatul chimic Azomureş (AZO) unde deţine 10,7% din acţiuni, potrivit raportului semestrial. Fondul şi-a crescut participaţia la BRD, a doua cea mai mare bancă din România, şi a adăugat trei noi participaţii în portofoliu: băncile austriece Erste Group Bank şi Raiffeisen Bank International listate la Bursa de Valori din Viena, dar şi Banca Transilvania, cea mai mare bancă cu capital românesc listată la Bucureşti.

În al doilea trimestru FP şi-a crescut participaţia la Erste la 0,32% din capital de la 0,25% la 31 martie, iar la Raif­feisen deţinea 0,55%, în urcare de la 0,43%. Fondul şi-a majorat expunerea şi pe BRD, unde a ajuns să deţină 2,24% faţă de 1,69%. În trimestrul doi FP a cumpărat 0,12% din acţiunile Băncii Transilvania. FP şi-a majorat participaţia la Azomureş de la 8,75% la 10,74%. Pentru aceste achiziţii, echipa de administratori, din care face parte şi Mark Mobius, a folosit lichidităţile din depozitele bancare, care au scăzut de la 1,071 mld. lei (31 dec. 2010) la 673 mil. lei (30 iunie 2011). FP a vândut în întregime deţinerile în Marlin, Familial Restaurant şi Laromet prin intermediul unor oferte publice, precum şi o parte din participaţiile la Vitacom SA şi Oil Terminal prin intermediul Bursei.

Fondul a înregistrat un profit net de 593,7 mil.lei în primul semestru, de peste două ori mai mare decât rezultatul raportat în prima jumătate a anului trecut. În primul semestru averea FP a crescut cu 5,5% până la 16,17 mld. lei (3,8 mld. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO