Burse - Fonduri mutuale

Cu gândul la următoarea ofertă de răscumpărare, investorii urcă acţiunile FP la maxime istorice

Cu gândul la următoarea ofertă de răscumpărare,...

Autor: Roxana Pricop

02.12.2013, 19:41 1026

Acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au decolat într-un miniraliu după adunarea generală a acţionarilor (AGA) în care administratorul Franklin Templeton a fost reconfirmat, dar cu un mandat pe doi ani şi obiective mult mai solicitante.

În ultimele două şedinţe, acţiunile au spart două praguri de preţ, de 0,84 lei şi 0,85 lei, atingând un maxim de 0,86 lei pe parcursul şe­dinţei de ieri. Ana­liştii spun că nu ar fi o surpriză ca acţiunile FP să închidă anul la preţul de 0,9 lei.

WikiZF: Profilul companiei Fondul Proprietatea

„Combustibilul“ care alimentează raliul acţiunilor FP este faptul că investitorii din piaţă se aşteaptă ca fondul să continue să facă distribuţii de cash către acţionari pentru ca Templeton să îşi atingă obiectivul impus de cel mai mare acţionar al FP pentru cel de-al doilea mandat, respectiv atingerea unui discount de tranzacţionare de 15% faţă de valoarea unitară a activului net. În prezent, discountul de tranzacţionare este de circa 26%.

„Ţinta este ca discountul de tranzacţionare să ajungă la 15%, iar acest lucru nu este posibil fără ca fondul să facă distribuţii de cash în piaţă, fie printr-o nouă ofertă de răscumpărare, fie prin reduceri de capital. Investitorii cumpără acum acţiuni FP în aşteptarea distribuţiilor de cash“, a spus Daniela Mândru, analist la casa de brokeraj Swiss Capital.

După creşterile din ultimele zile, acţiunile FP au ajuns la un randament de peste 50% în acest an, fără a include dividendele, 2013 fiind de departe cel mai bun an pentru acţiunile FP.

„Investitorii cumpără acţiuni FP aşteptându-se ca fondul să deruleze o nouă ofertă de răscumpărare la valoarea de un leu. Cel mai probabil o nouă ofertă de răscumpărare ar putea avea loc în primele trei luni ale anului viitor, însă pentru a face rost de bani pentru o nouă ofertă, fondul va trebui să vândă din portofoliu“, a spus un broker.

Fondul a încheiat oferta de răscum­pă­ra­re de 600 de milioane de ac­ţiuni la un preţ de un leu/acţiune pe 14 noiembrie.

De pe 15 octombrie, când a în­ceput ofer­ta de răscumpărare, până în prezent, acţiunile FP au crescut cu 7,7%.

Analiştii se aşteaptă ca până la finalul anului acţiunile FP să îşi continue creşterea, beneficiind de un context extern favorabil, dar şi de piaţă de capital animată de reluarea discuţiilor privind ridicarea pragurilor de deţinere la SIF-uri şi la Bursa de Valori Bucu­reşti.

„Pe termen scurt, până la finalul anului, trendul pe acţiunile FP nu poate fi decât ascendent. Nu ar fi o surpriză să vedem un preţ de 0,9 lei la finalul anului. Bursele externe au atins de mai multe ori în acest an maxime istorice, iar acest lucru se va vedea prin creşteri pe bursele mai mici, aşa cum este bursa de la Bucureşti, în special pe segmentul ac­ţiunilor lichide, aşa cum sunt acţiunile FP“, a spus Andrei Rădu­lescu, analist senior la Broker Cluj.

Ieri, acţiunile FP au închis la preţul de 0,857 lei, în creştere cu 2% faţă de vineri. La acest preţ, discountul dintre preţul acţiunilor şi valoarea activului net (VUAN) este de 26%, iar capitalizarea FP este de 2,66 miliarde de euro.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 03.12.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO