Burse - Fonduri mutuale

Cu ochii spre cursa făcută de Apple, capitaliştii îşi amintesc de PetroChina, prima companie din lume care a ajuns la o capitalizare de 1.000 de miliarde de dolari şi de prăbuşirea acesteia

Cu ochii spre cursa făcută de Apple, capitaliştii...

Autor: Alex Ciutacu

02.08.2018, 18:00 701

Apple, spre mulţumirea investitorilor şi a fanilor din toată lumea, ar putea deveni curând prima companie americană care atinge o valoare bursieră de 1.000 de miliarde de dolari, potrivit MarketWatch.

Rezultate trimestriale favorabile şi un efort din partea investitorilor au reuşit să crească acţiunile companiei cu aproape 6% miercuri, la o capitalizare de piaţă de 988 miliarde dolari.

La nivel global, capitalizarea de 13 cifre a fost atinsă iniţial în urmă cu mai mult de un deceniu, când PetroChina a avut un debut grandios pe piaţa din Shanghai.

Cu toate acestea, Bloomberg scrie că prăbuşirea care a urmat în doar doi-trei ani, a şters 800 de miliarde de dolari din capitalizarea de piaţă. Prăbuşirea ar fi putut fi mai dramatică dacă guvernul nu ar fi încercat să limiteze speculaţiile care au dus la boom-ul iniţial.

Cu siguranţă, investitorii încep să vadă similarităţi între PetroChina şi Apple, însă încearcă să privească lecţia de pe bursa din Shanghai ca pe o dovadă de brutalitate a pieţelor bursiere.

Prăbuşirea a fost grandioasă, la fel ca debutul pe piaţa de capital, încât în 2009 guvernul chinez a trebuit să ofere un stimulent de circa 500 de miliarde de dolari pentru a ţine compania în viaţă.

Astfel, joi la ora 15.30, acţiunile PetroChina se tranzacţionau pe bursa din Shanghai la 1,1 dolari per acţiune, la o capitalizare de piaţă de 194,2 miliarde dolari.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO