Burse - Fonduri mutuale

Cum a ajuns Flamingo de la o valoare de 100 mil. euro la insolventa

Cum a ajuns Flamingo de la o valoare de 100 mil. euro la insolventa
10.12.2009, 23:03 1164

"Cu privire la situatia retailerilor traditionali (Altex,Flamingo si ceilalti), cred ca pentru toti trimestrul IV a venit cainca un dus rece, deoarece cu toata criza economica, era oarecumfiresc sa se manifeste o crestere sezoniera semnificativa, ceea cein realitate nu s-a intamplat. Dimpotriva, privind din afara spreretailul offline, senzatia mea este ca in ultimele luni retailultraditional a manifestat chiar o tendinta de continuare acontractiei, in mod absolut anti-sezonier", spune Marius Ghenea,proprietarul magazinului online PCFun.ro si unul dintre fondatoriiFlamingo, acum 15 ani.

Pe parcursul anului au aparut din partea furnizorilor mai multecereri de insolventa la adresa retailerilor specializati electroIT,K Tech - Ultra Pro lansat cam in aceeasi perioada cu Flamingo fiindnevoita sa-si inchida reteaua de magazine. A fost al doileafaliment din aceasta piata dupa ce reteaua Primex - Teknosa ainchis la inceput de 2008.

Incertitudinea din piata a fost amplificata si de cererile deinsolventa folosite de furnizori ca masura de presiune pentrurecuperarea unor creante. Flamingo, dar si Altex - cel mai marejucator din piata, s-au confruntat in ultimele luni cu asemeneacereri, respinse de companii ca nefondate. Rombiz a fost primulretailer de electrocasnice care a cerut insolventa pentru a isiputea reorganiza afacerile.

Flamingo a solicitat protectia legii insolventei pentru a evitasechestrul stocurilor de produse de catre finantatorul ING Bank,care ieri a preluat deja unele loturi de marfa. ING Bank anotificat Flamingo ca urmeaza sa recupereze marfa gajata dupa cenegocierile pentru restructurarea datoriilor de 17,5 mil. euro auesuat.

"ING a demarat executarea silita in baza titlurilor incontractul de credit. Atunci, singura solutie pentru o societate dea se proteja este deschiderea procedurii de insolventa. AcumFlamingo este protejata de creditori si se poate reorganiza", adeclarat Arin Stanescu, managing partner al firmei de avocaturaStanescu Milos Dumitru si Asociatii. El a adaugat ca firma pe careo conduce este consultant Flamingo, dar ca nu au colaborat pentrunegocierile desfasurate cu ING.

Cat timp compania este sub protectia legii insolventei esteprotejata fata de creditori, penalitatile sunt suspendate, iardobanzile se calculeaza doar la valoarea garantiilor, nu lavaloarea totala a creditelor. Amanarea platii TVA pentrutranzactiile realizate pe perioada reorganizarii este valabila doarpana la 1 ianuarie 2010.

Reprezentantii Flamingo au declarat ca perioada de reorganizarear putea dura circa 6 luni, timp in care se va finaliza emisiuneade obligatiuni prin care compania urmareste sa stranga fonduri de 7mil. euro de la actionarii principali: Dragos Cinca, Dan Adamescusi Ion Alexandru Tiriac. In aceasta perioada va fi realizatareorganizarea de catre Casa de Insolventa Transilvania.

"In aprilie diminuasem costurile deja cu 40%, iar acum suntreduse cu mai mult de jumatate fata de momentul demararii crizei.Au fost renegociate chiriile, reduse costurile salariale.Magazinele nu mai produc pierderi din iulie, dar avem in spatefacturile de "service" (datoriile acumulate anterior - n. red.)", adeclarat Adrian Olteanu, directorul general al Flamingo. Principalaproblema a companiei este insa lipsa lichiditatilor, in conditiilein care afacerile s-au contractat cu 55% in primele noua luni aleanului.

Jucatorii din piata apreciaza ca intrarea Flamingo in insolventaingreuneaza soarta celorlalte companii din sector. "Cu finantatoriise vor schimba relatiile. Acestia vor masura si mai bine de acumincolo fiecare companie cand vor prelungi sau vor acorda o nouafinantare", a declarat Gabriel Beregszaszy, directorul general alretailerului regional de electrocasnice Zass Proteus.

Istoria unui brand, de la marire ladecadere

1994

Dragos Cinca, Marius Ghenea si Islam Varol infiinteaza FlamingoComputers Com SRL, care avea ca obiect de activitate asamblarea sivanzarea de computere, si componente.

1999

Este infiintata firma Flamingo International SA, care preiaactivitatea de import si distributie a produselor Flamingo, in timpce Flamingo Computers ramane cu retailul.

Ian. 2002

Marius Ghenea se retrage de la conducerea Flamingo Computers siisi vinde actiunile catre Dragos Cinca, cel care preia siconducerea grupului.

Iun. 2005

Flamingo deruleaza o oferta publica initiala in urma careiastrange circa 12,5 mil. euro de pe Bursa din vanzarea a circa 22%din companie. Pe 18 iulie 2005, actiunile Flamingo intra peBursa.

Dec. 2005

Flamingo face un anunt soc: preluarea retailerului deelectrocasnice Flanco, in cadrul unei tranzactii complexe(cash+actiuni) in valoare de circa 37 mil. euro.

Apr. 2006

Este finalizata preluarea Flanco. Capitalul social al Flamingourca la 21,6 milioane de euro, iar valoarea de piata depaseste 70milioane de euro.

2008

Dragos Cinca se retrage din functia de presedinte al Flamingocedandu-i locul lui Dragos Simion. Compania incheie anul cu afacerirecord de 200 mil. euro, dar cu pierderi de 11 mil. euro.

Febr. 2009

Dan Adamescu intra in actionariatul companiei, cumparand aproape20% din actiunile Flamingo de pe Bursa. Ulterior Adamescu preiaconducerea companiei.

Aug. 2009

Fondul de investitii QVT cere dizolvarea Flamingo, respinsa deceilalti actionari, care aproba o emisiune de obligatiuni de 7 mil.euro. QVT isi vinde participatia de 22%.

Dec. 2009

Flamingo cere intrarea in insolventa dupa ce negocierile cu INGBank privind restructurarea unui credit de 17,5 mil. euro esueaza,iar compania este amenintata cu executarea silita.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO