Burse - Fonduri mutuale

Cum a ajuns fostul arbitru Constantin Fratila unul dintre cei mai mari investitori de pe Bursa

Cum a ajuns fostul arbitru Constantin Fratila unul dintre cei mai mari investitori de pe Bursa

Constantin Fratila a inceput sa investeasca pe Bursa in 1999, cand inca era arbitru in Divizia A de fotbal. Atunci el a pus la bataie 400.000 de dolari si a ajuns sa detina opt ani mai tarziu un portofoliu de actiuni evaluat la 60 milioane de euro.

20.02.2009, 00:00 3967

Constantin Fratila, fost arbitru in Divizia A de fotbal, spune ca a inceput sa investeasca pe Bursa in anii 1999-2000, dupa prima criza de pe Bursa, cu circa 400.000 de dolari si a ajuns ca la finele anului 2007 sa detina un portofoliu estimat de el la 60 de milioane de euro.

Intre timp, valoarea investitiilor sale s-a redus semnificativ, ca urmare a caderii Bursei din 2008 si de la inceputul lui 2009, insa Fratila spune ca si-a recuperat de mult timp banii investiti si ca pierderile din ultimul an sunt doar pe hartie, pentru ca nu a vandut actiuni. Ba mai mult, el sustine ca a continuat sa investeasca si a facut chiar un credit de 2 milioane de euro anul trecut pentru a cumpara actiuni.
Omul de afaceri detine in prezent impreuna cu fiica sa, Alexandra Fratila, un pachet de circa 40% din actiunile firmei de constructii Comcm Constanta (CMCM), 1% din capitalul SIF Transilvania si mai multe pachete de actiuni pe Bursa si piata RASDAQ.
Totodata, Constantin Fratila ocupa pozitiile de vicepresedinte al firmei Comcm si cea de director general al Scut Constanta, firma specializata in inchirierea de utilaje pentru constructii si demolari, care a fost achizitionata intre timp de cea dintai.
Fratila a profitat in urma cu 9-10 ani de faptul ca Bursa scazuse foarte mult, in perioada 1997-1999, si a achizitionat actiuni care apoi au crescut si de cateva mii de ori. De exemplu, actiunile firmei de constructii Comcm Constanta (CMCM), la care omul de afaceri detinea in 2002 prin intermediul Com Auto o participatie de 40%, s-au apreciat in intervalul 2000-2007 de peste 1.500 de ori, in timp ce actiunile SIF-urilor au urcat de circa 78 de ori in aceeasi perioada. Indicele de referinta BET-FI, care a pornit in 2000 de la 1.000 de puncte, ajunsese la finele anului 2007 la peste 78.000 de puncte. Intre timp, BET-FI a scazut de noua ori, coborand sub 9.000 de puncte.
"La inceput am cumparat pe RASDAQ si SIF-uri. In primul rand Comcm, Sinteza, UAMT, SIF2 si SIF3. Pe urma am investit din ce dividende mai primeam, am mai cumparat, am mai vandut. Toate actiunile pe care le aveam la finele anului 2007 pe Bursa pot sa le consider ca fiind gratis pentru ca eu mi-am scos banii investiti", spune Fratila.
Pe fondul crizei financiare din 2008 averea lui Fratila s-a diminuat considerabil. Astfel, participatia de 40% din actiunile Comcm, ce valora la finele lui 2007 circa 31 mil. euro, este evaluata pe piata in acest moment la 5 mil. euro.
Scaderile mari de pe parcursul anului 2008 l-au determinat pe omul de afaceri chiar sa se imprumute pentru a achizitiona actiuni de pe piata, el ajungand in luna august a anului trecut sa controleze impreuna cu alte persoane 1% din capitalul SIF Transilvania, limita admisa de reglementarile in vigoare.
"Este adevarat ca in 2008 am luat un credit de doua milioane de euro pentru investitii in actiuni, dar pana in 2007 banii pe care i-am investit pe Bursa sunt recuperati in totalitate. Acum nu vand. Doar am cumparat, in ultima perioada pe RASDAQ, in companii din domeniul constructiilor si masinilor de constructii pentru ca sunt specialitatea mea si de asta ma ocup. Nu vreau sa ajung la pachete de control, participatii de 5-10%", spune Constantin Fratila.
El este de parere ca acum si un om obisnuit ar putea sa faca bani din Bursa.
"Pretul este foarte jos. In momentul de fata poti sa investesti chiar si banii din salariu, asa de jos sunt. Riscul este foarte mic. Si oamenii simpli pot investi acum", considera Fratila.
El mai spune ca de cand a achizitionat actiuni portofoliul lui a crescut continuu, companiile continuand sa faca profit si sa ofere dividende, situatie care ar putea sa fie diferita fata de cea din prezent.
"Este obligatia statului sa dezvolte infrastructura si cea a bancilor sa dea credite pentru imobiliare. Daca acest scenariu nu se va concretiza pana in luna mai-iunie din acest an, o sa vedem multe falimente in mai toate domeniile. Daca economia isi va reveni in mai-iunie, am putea vedea o revenire pe Bursa din septembrie anul acesta", spune Fratila.
Comcm, firma in care Fratila este al doilea actionar, dupa SIF Transilvania, a achizitionat, la sfarsitul lui 2007 si in iulie 2008, 2,4 mil. de titluri SIF Transilvania pentru suma de 2,9 mil. lei, participatie pe care a lichidat-o integral in in ultimele saptamani cu o pierdere de circa 70%, obtinand pe acelasi pachet circa 0,9 mil. lei. Fratila spune ca firma si-a vandut actiunile SIF Transilvania la cererea CNVM, care a emis la jumatatea anului trecut o instructiune potrivit careia companiile controlate de SIF-uri nu pot sa detina participatii la acestea, in conditiile in care SIF Transilvania detine pachetul majoritar la Comcm. Totusi, Fratila spune ca firma a achizitionat de aceiasi bani actiuni la alta SIF.
Comcm intentioneaza sa fuzioneze cu Scut Constanta, urmand ca ulterior compania sa promoveze de pe RASDAQ la cota Bursei.
 
Constantin Fratila, 48 de ani
  • Avea la finele lui 2007 o avere de 60 mil. euro, in principal in investitii pe Bursa.
  • Este administrator al COMCM Constanta, companie la care detine 40% din actiuni, si director general al Scut Constanta.
  • A absolvit Facultatea de Mecanica a Universitatii Transilvania din Brasov, specialitatea autovehicule rutiere, in 1985. In prezent este doctorand al aceleiasi universitati.
  • In perioada 1988-2005 a condus mai multe firme din domeniul transporturilor auto.
  • A fost arbitru in Divizia A de fotbal pana in 2001, iar in prezent este membru activ in Clubul International al Sponsorilor Scuderiei Ferrari din Formula1.
 
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO