Burse - Fonduri mutuale

Cum a evoluat piaţa oţelului din România în 2011 şi care sunt perspectivele pentru anul viitor?

Cum a evoluat piaţa oţelului din România în 2011 şi care sunt perspectivele pentru anul viitor?

Autor: Adrian Cojocar

30.12.2011, 13:53 1575

România a produs în anul 2011 circa 3,7 milioane de tone de oţel brut, cifră asemănătoare cu cea din 2010, potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Oţelului şi estimărilor ZF pe luna decembrie, care de obicei este cea mai slabă lună din an din cauza numărului redus de zile lucrătoare.

Evoluţia din 2011 vine după ce producţia de oţel a României a înregistrat anul trecut un avans de 41%, de la valorile minime atinse în 2009, când întreaga producţie s-a cifrat la 2,7 mil. tone de oţel, adică echivalentul a jumătate din capacitatea de producţie a celui mai mare combinat siderurgic, ArcelorMittal Galaţi (fostul Sidex).

Înainte de criză combinatul din Galaţi producea circa 4,5 milioane de tone, iar producţia României de oţel brut depăşea 6 milioane de tone.

Prognozele privind piaţa oţelului la nivel european sunt foarte importante pentru că producţia autohtonă de oţel este dependentă de aceasta în condiţiile în care cea mai mare parte se îndreaptă la export, în special pe piaţa Uniunii Europene dar şi Turcia.

În timp ce producţia de oţel la nivel intern a stagnat în 2011, la nivel internaţional consumul de oţel a urcat cu 6,5%, după un avans de 15,1% înregistrat în 2010.

Pentru anul 2012 Organizaţia Mondială a Oţelului prognozează o încetinire a creşterii pieţei oţelului la 5,4%.

Dacă în prima jumătate a anului am asistat la o continuare a revenirii pieţei de oţel la nivel internaţional, gradul de utilizare a capacităţilor de producţie ajungând în luna iunie la 82%, în cea de-a doua parte a anului producţia de oţel a dat semne de încetinire sau chiar de scădere, astfel că în luna noiembrie gradul de utilizare a acestor capacităţi de producţie pentru oţel a coborât la nivelurile din 2010, de 73,4%.

"Ne aşteptăm ca în 2012 să vedem evoluţii mixte de la o regiune la alta. Recuperarea pe piaţa oţelului din economiile dezvoltate va fi una lentă în timp ce cele mai multe economii emergente şi în curs de dezvoltare ar trebui să continue să înregistreze creşteri robuste ale consumului de oţel", spun reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Oţelului.

Creşterea pieţei oţelului în anul următor va fi susţinută potrivit acestora, de către economiile Chinei şi Indiei, unde consumul de oţel este aşteptat să avanseze cu 6% şi respectiv 7,9%.

"Statele europene continuă să arate evoluţii mixte pe pieţele proprii. Astfel, dacă piaţa oţelului din Germania şi Polonia sunt aşteptate să înregistreze creşteri impresionante, consumul din Spania probabil că va avansa doar cu 1,7%. La nivel european consumul de oţel este aşteptat să urce cu 7% în 2011 iar în 2012 să se stabilizeze în cele mai multe state, cu excepţia Poloniei", au mai precizat reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Oţelului.

În România, cei mai mari jucători de pe piaţa oţelului sunt ArcelorMittal şi Mechel, fiecare cu câte patru combinate.

În ultimii ani Mechel a câştigat cotă de piaţă după ce a realizat mai multe achiziţii şi şi-a extins capacitatea de producţie la combinatele existente. Cu toate acestea ArcelorMittal continuă să domine piaţa autohtonă de oţel, cu o cotă de aproximativ 50%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO