Burse - Fonduri mutuale

Cum a fost descoperita frauda de la Broker Deva

12.02.2009, 18:07 265

Frauda de la sucursala din Deva a Broker SA Cluj a iesit la iveala dupa ce un client a descoperit ca a fost pagubit si a reclamat conducerii societatii clujene neregulile din Hunedoara.

In septembrie 2008, hunedoreanul Ion Badin avea in portofoliu la sucursala din Deva a Broker Cluj suma de 12.717 lei. Din acesti bani a luat mai intai 5.000 de lei, pentru nevoi personale, iar apoi, in contextul temerilor provocate de criza economica mondiala, a vrut sa-si retraga si restul de bani.
"Directorul sucursalei Deva, Adriana Constantin, mi-a spus ca nu-mi poate da banii, deoarece acestia au fost transformati de SC Broker SA Cluj in actiuni la Banca Transilvania. Chestia asta mi s-a parut cam ciudata, deoarece Banca Transilvania isi suspendase tranzactionarea actiunilor pe bursa. De aceea, la sfarsitul anului trecut, am cerut doamnei Constantin sa-mi elibereze un portofoliu, dar dansa a refuzat, invocand tot felul de motive", spune Badin.
Imediat dupa Anul Nou, el a aflat de pe internet ca Banca Transilvania si-a reluat tranzactionarea actiunilor la Bursa. Atunci a sunat la Deva si a cerut brokerului Marcel Bortun sa-i vanda urgent toate actiunile, lucru care s-a si intamplat.
Brokerul i-a comunicat apoi ca actiunile sale au fost vandute cu suma de aproximativ 4.600 de lei. A ramas stupefiat cand a aflat cati bani va primi pe actiuni. Suma i s-a parut extrem de mica.
In 22 ianuarie, a mers la sucursala din Deva pentru a clarifica lucrurile.
"Atunci am inteles ca cineva a furat din banii clientilor. I-am si spus acest lucru domnului Bortun, care s-a declarat foarte ofensat. A afirmat ca acuzatia mea este grava si neadevarata. Sustinea ca de vina pentru faptul ca nu-mi primesc banii sunt sefii din Cluj ai SC Broker SA. M-a sfatuit sa stau linistit, asigurandu-ma ca a doua zi, pe 23 ianuarie, ma va cauta, pentru a-mi da banii, dar nu s-a tinut de cuvant", povesteste clientul pagubit.
Patru zile mai tarziu, Badin a sunat din nou la sucursala din Deva, dar n-a raspuns nimeni. A plecat imediat la Deva, pentru a vedea ce se intampla. La sediul sucursalei, constata cu stupoare ca, ziua in amiaza mare, sucursala era inchisa. A sunat imediat la Cluj si a discutat cu Adrian Ceuca, directorul general adjunct al SC Broker SA, care nu stia ca sucursala din Deva este inchisa.
"L-am avertizat ca cineva a furat din banii clientilor si ca ma voi adresa politiei si mass-mediei. S-a speriat si mi-a cerut sa nu ma duc la presa. A spus ca discuta el cu politia, deoarece de vreo 10 zile are mari probleme cu Adriana Constantin. M-a rugat sa-i trimit prin fax toate actele, iar apoi mi-a dat asigurari ca in termen de 30 de zile voi primi un raspuns. De atunci au trecut deja doua saptamani si nimeni nu mi-a comunicat nimic", spune Badin.
Redactorii nostri au incercat sa ia legatura cu Adriana Constantin, dar telefonul mobil al acesteia este inchis. Brokerul Marcel Bortun a refuzat orice fel de dialog: "Nu stiu nimic. Nu am de declarat nimic. Va doresc o zi buna".
 
Suspendarea a expirat
Frauda de la sucursala din Deva a Broker Cluj este estimata la peste 4 mil. lei (circa 1 mil. euro), peste 80 de persoane depunand pana in prezent plangeri penale impotriva directoarei agentiei, Adriana Constantin, potrivit reprezentantilor IJP Hunedoara. In urma descoperirii fraudei, CNVM a suspendat autorizatia de functionare a Broker pe termen de doua saptamani, sanctiune care a expirat ieri, iar titlurile Broker au fost suspendate de la tranzactionare pe Bursa. CNVM nu a venit cu precizari noi privind situatia Broker, pana la inchiderea editiei.
 
Cititi mai multe pe www.hunedoreanul.ro
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO