Burse - Fonduri mutuale

Cum a ratat Imotrust vanzarea unui teren de 7,4 mil. euro

Cum a ratat Imotrust vanzarea unui teren de 7,4 mil. euro
26.05.2009, 18:17 131

Compania Imotrust Arad (ARCV) a fost nevoita sa anuleze in situatiile financiare din primul trimestru al acestui an venituri in valoare de 24,6 mil. lei (7,4 mil. euro) inregistrate ca urmare a promisiunii de vanzare anterioare a unui teren pe care dezvoltatorul imobiliar nu a reusit sa incaseze banii, potrivit raportului companiei.

Veniturile respective fusesera inregistrate in contul de profit si pierdere pe 2007 al companiei. Tot atunci, dezvoltatorul a inregistrat un profit de circa 7 mil. lei
(2,1 mil. euro) din tranzactia respectiva, in conditiile in care cumparatorul terenului, firma Nordstadt din Arad, a achitat catre Imotrust numai un avans de 350.000 de euro.
Castigul obtinut atunci de Imotrust din vanzarea terenului de 12,5 hectartare situat in Arad depaseste profitul realizat de companie pe tot anul 2007, care s-a ridicat la 6,1 mil. lei (1,8 mil. euro).
"Terenul am vrut sa-l cumparam pentru ca aveam si noi la randul nostru un client foarte important, un grup de investitii din Israel, care voia sa-l achizitioneze pentru a realiza un proiect acolo. Terenul inca este la vanzare. Imotrust este o firma serioasa si la momentul respectiv clientii pareau siguri, dar criza nu a tinut cont de nimic. In acest moment mai toate proiectele din Arad sunt pe stationare, adica suspendate", a declarat George Medintu, presedintele Nordstadt din Arad.
Auditorul companiei isi exprima rezerve si fata de situatiile financiare din 2008, cand aceasta a raportat un castig de 0,56 mil. lei, potrivit raportului anual care urmeaza sa fie aprobat de actionari.
Astfel, Imotrust a inregistrat pe cheltuieli in avans suma de 7,54 mil. lei reprezentand diferente nefavorabile de curs valutar si alta suma de 2,72 mil. lei reprezentand dobanzi bancare, operatiuni care nu sunt conforme cu prevederile Ministerului Finantelor, potrivit raportului auditorului.
"Daca societatea ar fi inregistrat aceste sume pe cheltuielile exercitiului financiar 2008, cheltuielile inregistrate in avans s-ar fi diminuat cu suma de 10.273.631 lei si de asemenea rezultatul exercitiului financiar 2008 s-ar fi diminuat cu aceasta suma", se arata in raportul auditorului.
Reprezentantii Imotrust nu au putut fi contactati ieri pentru a oferi mai multe detalii.
Veniturile totale ale dezvoltatorului imobiliar s-au redus anul trecut de circa 2,8 ori, pana la 46,3 mil. lei (12,6 mil. euro), cea mai mare parte a acestei sume provenind din vanzarea unor active din patrimoniu.
Anularea veniturilor din terenul care nu s-a mai vandut va duce Imostrut pe pierdere in primul trimestru din acest an, cu aproape 4 mil. lei, potrivit bugetului aprobat de actionarii companiei.
De altfel reprezentantii dezvoltatorului previzioneaza ca societatea va inregistra pierderi in primele trei trimestre din acest an dar ca va reusi sa revina pe profit in ultimul trimestru, cu un castig net la final de 2009 de 6,4 mil. lei.
Astfel, veniturile previzionate de Imostrust in perioada octombrie-decembrie de 64,9 mil. lei, le depasesc pe cele realizate de companie pe tot anul trecut.
Imotrust detinea la finele lui 2008 participatii la alte societati a caror valoare se ridica la aceeasi data la 58,2 mil. lei (14,5 mil. euro), suma de peste doua ori mai mare decat valoarea de piata a companiei. La ultimul pret de tranzactionare, de 0,0865 lei, capitalizarea Imotrust se ridica la 6,4 mil. euro.
Dezvoltatorul imobiliar a investit in ultimii doi ani circa 104 mil. lei (29,7 mil. euro) pentru achizitii de terenuri si participatii la alte societati, in special prin capitaluri imprumutate, valoarea datoriilor totale ale companiei cifrandu-se la finele lui 2008 la 135,7 mil. lei (aproape 34 mil. euro).
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO