Burse - Fonduri mutuale

Cum alegi câştigătorul când toate fondurile de acţiuni sunt pe pierdere?

Cum alegi câştigătorul când toate fondurile de acţiuni sunt pe pierdere?

Autor: Roxana Daniela Pricop

21.09.2011, 00:05 1940

Performanţele slabe sau foarte slabe şi nu randamentele de două cifre sunt indiciile că acum este un moment bun de investit în fondurile de acţiuni, crede Mukul Pal, director al societăţii de consultanţă în investiţii Orpheus Capitals din Cluj-Napoca.

Din toamna anului 2008, când falimentul băncii de investiţii Lehman Brothers a adus dezastrul pe burse, fondurile de acţiuni s-au transformat în Cenuşărese ale industriei de investiţii. Odată cu pierderile aduse investitorilor, acestea au pierdut puternic din popu­laritate, active şi clienţi.

Deşi au trecut trei ani de atunci, fondurile de acţiuni continuă să afişeze pierderi de până 50%. Fondurile de acţiuni trebuie să rămână investite pe Bursă indiferent dacă acţiunile scad cu 10% sau urcă cu 10%.

În cele 15 fonduri de acţiuni investesc 11.987 de investitori, averea totală a acestora fiind de 186 milioane de lei la finele lunii august. În vara anului 2007, când Bursa înregistra maxime, iar randamentele anuale urcau până la 70%, fondurile de acţiuni aveau 16.500 de investitori, de patru ori mai mulţi decât fondurile monetare. În august 2011, fondurile monetare au ajuns să aibă peste 115.400 de clienţi, de zece ori mai mulţi decât fondurile de acţiuni. Deşi performanţele trecute nu garantează performanţele viitoare, pierderile îi fac pe investitori să evite fondurile de acţiuni, în timp ce randamentele ridicate îi încurajează să investească.

"Fondurile de acţiuni sunt asemeni unor active, care simulează direct sau indirect performanţa pieţei de acţiuni, marginal mai bine sau marginal mai rău. Iată de ce investitorii ar trebui să cumpere fonduri nu atunci când acestea o duc foarte bine, ci atunci când fonduri se clatină sub presiunea retragerilor şi au performanţe slabe sau foarte slabe", a spus Mukul Pal, director al societăţii de consultanţă în investiţii Orpheus Capitals din Cluj-Napoca.

Nici 2011 nu a fost un an bun pentru fondurile de acţiuni, cauza fiind de această dată criza datoriilor suverane din Europa. Toate cele 15 fonduri de acţiuni afişează pierderi de la începutul anului.

Cea mai mare pierdere pe 2011 este de aproape 25% raportată de fondul de acţiuni BT Index Austria denominat în euro, în timp ce performerul categoriei este fondul de acţiuni BCR Expert, cu o pierdere de minus 6,8%. Pierderea medie înregistrată de fondurile de acţiuni este de 15,8% în acest an, în condiţiile în care indicele BET, principala referinţă a Bursei de la Bucureşti, a pierdut 16,3% în acest an, iar indicele BET-FI, ce redă evoluţia celor cinci SIF-uri şi a Fondului Proprietatea, a pierdut 17,8%.

Cum toate fondurile afişează pierderi, investitorul este pus în dificultate atunci când vrea să aleagă în care dintre fonduri să îşi plaseze banii. Mukul Pal explică care ar trebui să fie criteriile de selecţie: "Pentru că performanţa fondurilor de acţiuni este strâns legată de cea a pieţei, selecţia unui fond în funcţie de performanţa trecută ajută prea puţin investitorul. O modalitate mai bună de a privi performanţa trecută este de a lua în considerare fondurile care au scăzut mai puţin decât piaţa. Astfel, există şansa de a alege un fond de acţiuni cu un grad de risc mai bine administrat. Un alt criteriu este selecţia fondurilor în funcţie de cât de diversificat le este portofoliul de acţiuni", a conchis Mukul Pal.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO