Burse - Fonduri mutuale

Cum arata bugetul Carpatica: creditele cresc cu 12%, provizioanele se maresc de patru ori

Cum arata bugetul Carpatica: creditele cresc cu 12%, provizioanele se maresc de patru ori
26.04.2010, 00:00 90

Banca Comerciala Carpatica (simbol bursier BCC), controlata deomul de afaceri sibian Ilie Carabulea, si-a bugetat pierderi de94,63 milioane de lei (23 mil. euro) pentru acest an - cele maimari din istoria bancii - in conditiile unei cresteri de patru oria provizioanelor nete, la 160,7 mil. lei (39 mil. euro).

Informatiile apar in proiectului de buget care a fost supusaprobarii actionarilor la sfarsitul saptamanii trecute.

In 2009, banca din Sibiu a raportat pierderi de 21,1 mil. lei (5mil. euro), in conditiile in care provizioanele s-au ridicat la38,7 mil. lei (9,1 mil. euro).

In notele de fundamentare a bugetului se arata insa ca "in 2010,costul de risc ar trebui sa scada, luand in considerare masurileBNR aferente cadrului de reglementare in domeniul provizionarii(....) ceea ce va avea ca efect reducerea nivelului necesar deprovizioane ce trebuie constituit pentru creditele garantate cugarantii imobiliare, cu consecinte directe favorabile asupraprofitabilitatii".

In primul trimestru al anului, banca estimeaza pierderi de 57,7mil. lei, concomitent cu inregistrarea unor provizioane de 87,7mil. lei, fiind estimate scaderi ale pierderilor in urmatoareletrimestre, pentru ca ultimele trei luni ale anului sa fie incheiatecu un profit de circa 20 mil. lei.

Pe de alta parte, banca estimeaza un profit operational de circa66 mil. lei, de peste trei ori mai mare decat in anul precedentdatorita cresterii veniturilor nete din dobanzi cu 60%, la 101 mil.lei.

In prezent, Carpatica deruleaza o majorare de capital in valoarede 62,25 mil. lei (15 mil. euro) prin aport de numerar, dupa cepropunerea initiala prin care capitalul urma sa fie majorat cu 100mil. lei a fost respinsa de actionari. Banca dispune in prezent deun capital social de 228 mil. lei. Operatiunea de majorare ainceput pe 5 aprilie si se va incheia pe 21 mai. Omul de afacerisibian Ilie Carabulea, care controleaza direct 36,45% din capitalulbancii si inca 4,5% prin intermediul a trei firme, va trebui sacontribuie cu circa 25,5 mil. lei (6,14 mil. euro).

De la inceputul lui 2008, Carpatica a strans 15,2 mil. euro dela actionari, prin trei majorari de capital, insa structura deactionariat a ramas aceeasi, institutia de credit fiind sustinuta,alaturi de Carabulea, de doua persoane fizice, Alin Albu siCorneliu Tanase, fiecare cu cate 10% din actiuni, si de un grup deinvestitori italieni, care controleaza impreuna circa 19%.Carabulea, unul dintre cei mai bogati oameni din Transilvania, adeclarat in numeroase randuri ca este in cautarea unui investitorla Carpatica, negand insa zvonurile privind vanzarea bancii.

Anul trecut, Carabulea a preluat conducerea Consiliului deAdministratie al bancii si a restructurat aproape intreagaconducere executiva, la cateva zile dupa ce unul dintre membriiConsiliului de Administratie al Bancii Nationale, Virgil Stoenescu,vorbea in Parlament despre "problemele de la Carpatica".

La finele anului trecut, Carpatica gestiona active totale de 3,6mld. lei (857 mil. euro), in crestere cu 57% fata de anulprecedent, insa soldul creditelor era de 1,22 mld. lei (290 mil.euro), in scadere cu 9%. Depozitele atrase de la clienti se ridicaula 2,26 mld. lei (538 de mil. euro).

Pe Bursa, actiunile bancii au inregistrat o crestere usoara de1% saptamana trecuta. Ultimul pret afisat pentru o actiune a banciieste de 0,1010 lei, capitalizarea bursiera fiind de 230,3 mil. lei.Vineri, 23 aprilie, Alin Albu, unul dintre actionarii bancii, avandut un pachet de 300.000 de actiuni, incasand circa 30.300 delei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO