Burse - Fonduri mutuale

Cum au iesit din criza cei mai “tari” administratori de fonduri de actiuni

Cum au iesit din criza cei mai “tari” administratori de fonduri de actiuni

Marius Olteanu, director general al Sira

16.10.2009, 00:00 123

Cei mai buni administratori de fonduri de actiuni din anii devarf ai Bursei au abordat diferit criza financiara, unii reusind sase mentina in top, in timp ce altii au cazut in pluton.

Fondurile Omninvest administrat de SIRA, Active Dinamicadministrat de Swiss Capital si KD Maximus administrat de KDInvestments au fost cele mai performante fonduri mutuale in anii2005, 2006 si 2007, pentru ca in 2008 criza sa arunce acestefonduri la coada clasamentului cu pierderi de peste 70%. RaliulBursei din acest an a schimbat din nou varful clasamentului,aducand pe primul loc perdantul anului trecut -Active Dinamic, cu o crestere de 90% in noua luni, in timp ce KD Maximussi Omninvest s-au pierdut in pluton, cu castiguri de 40%, respectiv28%.

Evolutia fondurilor de actiuni din ultimii doi ani sta dreptdovada pentru asteptarile pe care le-au avut administratorii fatade criza, si pentru incercarile acestora de a gasi strategia deinvestitii castigatoare.

Astfel, administratorii care au crezut in gravitatea crizei auredus drastic expunerea pe actiuni a fondurilor de actiuni, inincercarea de a nu pierde banii investitorilor. Strategie care aprotejat investitorii de scaderi anul trecut, insa i-a tinutdeparte de raliul prelungit al Bursei din acest an.

In cazul fondului KD Maximus, strategia a dat rezultate,pierderea inregistrata de fond in 2008 fiind cea mai mica dincategoria sa, respectiv de 55%. KD Maximus a ramas cu mai putin dejumatate din activele investite in actiuni, restul fiind plasat indepozite bancare.

Anul trecut, portofoliul de actiuni al fondului KD Maximus nu asuferit modificari importante fata de anii in care fondul ocupa unloc pe podium, actiunile BRD si ale companiilor petroliere si detransport gaze continuand sa atraga cele mai mari plasamente. Sianul acesta, desi expunerea fondului pe actiuni a mai crescut,principalele detineri sunt in mare parte aceleasi. In primele noualuni ale anului, KD Maximus a inregistrat un randament de 40%, insanu intra in primii trei performeri. Pe de alta parte, pe ultimiicinci ani, KD Maximus are cel mai mare randament, de 15,6%.

Omninvest s-a fript pe RASDAQ

Cum randamentele din anii de dinaintea crizei se datorau in mareparte pariurilor pe actiuni listate pe RASDAQ, titluri putinlichide si riscante, declansarea crizei i-a facut pe administratoriprecum cei de la SIRA, Swiss Capital sa ramana captivi pe o piatain prabusire. Pe de alta parte, pariul pe actiuni lichide, precumBRD, Petrom, Transgaz, i-a permis fondului KD Maximus sa se puna laadapost de scaderi, prin alocarea unei importante parti din activedepozitelor bancare.

"Cu Omninvest am fost cei mai buni in 2005, si am ocupat loculsecund in 2006 si 2007. Ca strategie, fondul investeste in companiicu capitalizare mica si medie de pe RASDAQ, iar gresealafundamentala pe care am facut-o in 2008 este ca am intrat pe RASDAQsi am ramas captiv. Acum regret deciziile luate anul trecut", aspus Marius Olteanu, directorul general al societatii deadministrare SIRA. Omninvest a pierdut peste 75% anul trecut. In2009, Omninvest a castigat 28%, situandu-se departe de randamentelede pe podium, iar pe ultimii cinci ani fondul a inregistrat oscadere de 28%.

"Nu am crezut ca acest raliu va dura, ma asteptam sa se incheiein luna iunie. In continuare cred ca acest trend crescator este un'bubble', sustinut de banii ieftini care au intrat prin intermediulbancilor pe pietele internationale de capital", a explicatOlteanu.

Fondul de actiuni Active Dinamic, recunoscut pentru strategiaagresiva de investitii si pentru pariul pe "rasdace", a pierdut 74%anul trecut.

In 2009, fondul a ramas cu mare parte din active investite inactiuni, reusind sa ia parte din plin la raliu. Astfel, unitatea defond Active Dinamic a castigat aproape 90% in primele noua luni aleanului, cu o alocare de peste 80% din active pietei de actiuni.

Alaturi de adaptarea strategiilor la actualele conditii depiata, administratorii fondurilor de actiuni au dificila misiune dea recastiga banii si increderea investitorilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO