Burse - Fonduri mutuale

Cum au trăit micii investitorii marea criză a datoriilor. "Când toată lumea vinde, este bine să cumperi acţiuni"

Cum au trăit micii investitorii marea criză a datoriilor

Autor: Roxana Pricop

06.08.2011, 17:09 1682

Criza datoriilor suverane i-a prins pe Mihai P. şi AdrianRotaru, doi investitori pe Bursa de la Bucureşti, cu plasamente depeste câteva sute mii de euro în acţiuni româneşti, însă cei doi nus-au speriat de roller coasterul scăderilor de pe pieţeleamericane şi europene şi şi-au pastrat calmul alegândchiar sa cumpere în momente în care panica de un nou LehmanBrothers i-a împins pe mulţi să îşi lichideze deţinerile înacţiuni.


"Când toată lumea vinde, este bine să cumperi acţiuni. Cândcotaţiile acţiunilor sunt jos, lumea nu ar trebuie sa se sperie cisă cumpere, însă puţini sunt cei care vâd în corecţii ooportunitate de câştig", a spus Mihai P., investitor pe piaţalocală de capital.


"Eu sunt în concediu şi mă mai conectez din când în când lainternet pentru a vedea ce fac pieţele de acţiuni,însă evit să iau decizii de moment. în astfel de momente, în carevin veşti proaste de pe ste Ocean dar şi din Europa, iarmarea masă a investitorilor este speriată şivinde, se iau cele mai proaste decizii. Am decis să nu îmi vând dindeţineri şi să aştept o îmbunătăire a situaţiei", a spus AdrianRotaru, de profesie investitor.


Vineri, 5 august, Bursa de la Bucureşti şi-a temperatcorecţia la 4,81% în ultima oră a şedinţei, însă a scăzutîn cel mai alert ritm din ultimele 15 luni şi a atins nivelul minimdin noiembrie, pe unul dintre cele mai mari rulaje din acest an,într-o piaţăădominată de ordine de vânzare, sub presiuneadeclinului burselor mature.


Cu o noapte în urmă, Bursa de la New York a încheiat şedinţa de joiîn cădere puternică, pe fondul temerilor investitorilor cu privirela economia americană şi cea mondială. Indicele Dow JonesIndustrial a pierdut 512,76 de puncte (4,31%), indicele S&P acoborât cu 4,78%. În şedinţa de vineri, pieţele europene şiamericane şi-au continuat corecţiile, afişând pierderi de cca1%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO