Burse - Fonduri mutuale

Cum au văzut brokerii şi investitorii de pe bursa de la Bucureşti prima zi de tranzacţionare a acţiunilor Romgaz

Dana Mirela Ionescu, directorul general al Raiffeisen Capital & Investment

Foto Silviu Matei

Autor: Roxana Pricop, Adrian Cojocar

12.11.2013, 21:26 2035

Ieri, cu câteva minute înainte de înce­pe­rea şedinţei de tranzacţionare, mare parte din cele câteva zeci de persoane venite la sediul BVB pentru a participa la conferinţa de lan­sare a acţiunilor Romgaz pe bursă ur­mă­reau cu sufletul la gură cotaţiile ac­ţiu­nilor Rom­gaz afişate de ecranele tele­foa­nelor inte­ligente care, cu ajutorul unor apli­caţii, afişau „bid“-urile şi „ask“-urile pentru ac­ţiunile Romgaz din sesiunea de pre­des­chi­dere a şedinţei. „34,8“ apoi „35“ se auzea pe ho­lul din faţa sălii de conferinţe, printre feli­ci­tările şi strângerile de mână cordiale ale ofi­cialităţilor care în doar câteva minute, la ora 10.00, urmau să des­chidă şedinţa de tran­­zacţionare de marţi, 12 noiembrie, pri­ma zi de tranzac­ţio­nare a acţiunilor Romgaz.

„Am cumpărat acţiuni prin mai multe con­turi, unul este pe numele meu, iar celelalte pe numele rudelor. Le voi vinde astăzi, vreau să văd cât va fi preţul şi le vând“, a spus un investitor cu doar câteva mi­nute înainte de ora 10.00. Toată lumea a ră­suflat uşurată când, după deschiderea şe­din­ţei, pe ecranul mare al sălii de con­ferinţe au fost afişate în timp real ordinele pentru acţiunile Romgaz şi s-a văzut primul preţ al acţiunii Romgaz pe bursă: 35,85 lei, cu 19,5% mai mare decât preţul final de ofertă de 30 de lei.

 

Dana Mirela Ionescu, directorul general al Raiffeisen Capital & Investment

Cred că oferta Romgaz a arătat că bursa de la Bucureşti este o sursă viabilă de atragere de capital. Este cu adevărat o ofertă la standarde internaţionale, cu două instrumente tranzacţionate simultan pe două pieţe, acţiunile la Bucureşti şi GDR-urile la Londra, cu fungibilitate totală între ele şi cu stabilizare de preţ pentru următoarele 30 de zile, pe ambele pieţe. Este cea mai mare ofertă publică de până acum, o ofertă transformaţională la nivelul pieţii locale, care a adus o serie de premiere pe piaţa locală de capital, datorită cărora succesul ofertei a fost atât de vizibil. Oferta Romgaz a adus noi investitori, fonduri străine mari care nu au mai cumpărat până acum active româneşti, dar şi persoane fizice. Numărul de subscriitori de retail a fost de aproape 12.000. Un asemenea interes nu a mai fost întâlnit de acum 6 ani, de la IPO-ul Transgaz, din decembrie 2007. Pentru a putea capta tot acest interes, oferta Romgaz s-a bucurat de cea mai extinsă reţea de distribuţie – toate unităţile bancare Raiffeisen şi BCR, respectiv aproape 1.100 unităţi, şi toţi brokerii eligibili.

 

Dan Paul,  preşedintele Asociaţiei Brokerilor

Romgaz a arătat faptul că cei care spun că bursa nu este suficient de dezvoltată ca să fie un mecanism de finanţare a companiilor greşesc. Mecanismul de finanţare există, dar companile nu l-au folosit. Oferta Romgaz arată că dacă există companii atractive se pot atrage bani de pe piaţa de la Bucureşti şi această atractivitate este legată de mai multe lucruri precum preţul şi cum arată compania. Dacă preţul de listare al Romgaz ar fi fost mai mare probabil că nu ar fi fost un interes atât de mare pentru acţiunile companiei. Victor Ponta nu poate fi criticat că a mers la Londra să deschidă şedinţa în loc să vină la bursa din Bucureşti. Este o mare onoare să mergi acolo. Probabil că s-ar fi cuvenit ca şi la deschiderea bursei din Bucureşti să fie prezent un membru important al cabinetului.

 

Dumitru Beze, preşedintele Asociaţiei Investitorilor de pe Piaţa de Capital

M-am aşteptat ca volumul din primele minute să fie puţin mai mare, dar deschiderea între 35 de lei şi 36 de lei era aşteptată de piaţă în varianta pozitivă a intervalului. Depinde ce înseamnă investitori mulţumiţi, pentru că pentru investitorii de retail avem acea problemă cu alocarea care ne dorim din suflet ca la următoarele listări să fie remediată. Cei care au prins foarte puţin acţiuni compensează puţin cu acest preţ. Singurul defect al acestei oferte este că investitorii de retail nu au reuşit să prindă un număr mai mare de acţiuni pentru că procedeul inventat de băncile comerciale a afectat investitorii de bună credinţă. Rolul nostru este să dezvoltăm piaţa pe baze solide şi pe cerere reală. Probabil că numărul efectiv de investitori care au participat la ofertă se apropie de 12.000, adică numărul de ordine care au fost în ofertă, probabil undeva la 90% din numărul de ordine în cazul în care au fost şi investitori care au subscris de două ori. Eu am estimat la începutul listării că vor fi 20.000. Este o uşoară dezamăgire că nu au fost mai mulţi, pentru că este cea mai de succes companie care a venit la bursă. Mi se pare extraordinar că Victor Ponta s-a dus să deschidă şedinţa la Londra. Este un moment de PR foarte bun pentru România. Trebuie să ne aducem aminte ce s-a întâmplat cu indicele JPMorgan când România se îndatora pe piaţa americană la 7% la dolari şi intrând în indice şi în atenţia investitorilor astăzi avem o piaţă a obligaţiunilor care este de zece ori mai lichidă decât în urmă cu doi ani. Sper ca acelaşi lucru să se întâmple şi pe piaţa de capital.
 

Maniu Costel Popescu,  investitor pe bursă

Am aşteptat să văd care este preţul de deschidere şi am fost mulţumit astfel că am vândut acţiunile. Am obţinut un profit bun, de 20%. Am participat şi la oferta Nuclearelectrica, unde am câştigat circa 14%, respectiv 10.000 lei. Şi la oferta secundară de la Transgaz am participat şi am înregistrat un profit şi acolo. A fost un an bun pe bursă. Banii obţinuţi din acţiunile Romgaz îi voi plasa în fonduri de obligaţiuni, sunt în aşteptare de noi oportunităţi.

(În nume propriu, el a avut în portofoliu 750 de acţiuni la Romgaz, pe care le-a vândut cu circa 26.200 lei, luând în calcul un preţ primele minute ale şedinţei de tranzacţionare de ieri de 35 lei/acţiune, cu aproape 5.000 de lei mai mult decât suma cu care le-a cumpărat. Făcând subscrierea în primele zile (22-28 octombrie), investitorii au beneficiat de un discount de 5%, adică au primit acţiunile la un preţ de 28,5 lei.)

 

Mihai Mureşian, directorul de tranzacţionare al Intercapital Invest

Încă de la deschiderea şedinţei s-a văzut un interes mare pentru acţiunile Romgaz, ceea ce era de aşteptat pentru prima zi de tranzacţionare. A fost şi un număr destul de mare de ordine. Având în vedere că vorbim, cred, de un randament maxim de 24% în prima zi de tranzacţionare, investitorii pot să fie mulţumiţi. Singurul lucru care le-a creat un disconfort a fost gradul mic de alocare din ofertă, însă cred că per total au fost mulţumiţi. În următoarele zile ne putem aştepta la variaţii mai mari ale preţului urmând ca pe măsură ce se linişteşte situaţia acţiunile Romgaz să se mişte în ton cu evoluţia generală a bursei şi în funcţie de sentimentul general al investitorilor. Nu trebuie să uităm că în cadrul ofertei investitorilor de retail le-a fost alocată o pondere mai mare decât era estimat iniţial şi cred că acest lucru se va vedea în piaţă printr-o lichiditate sporită a acţiunilor Romgaz.

 

Marcel Murgoci, directorul de operaţiuni al firmei de brokeraj Estinvest

Mulţi investitori şi-au făcut calculele şi per total au ieşit mai câştigaţi din oferta de la Nuclearelectrica decât cea de la Romgaz din cauza gradului mare de suprasubscriere care a existat şi a faptului că au primit puţine acţiuni. La începutul şedinţei investitorii au fost puţin euforici pentru că au dorit să cumpere pentru a-şi întregi pachetele din formularele de subscriere la Romgaz, iar apoi au redus turaţia pe măsură ce preţul a luat-o mai în jos. Unii au prins acţiuni şi la 34 de lei. Cred că s-a simţit o intensitate mai mare în rândul investitorilor la listarea FP comparativ cu cea de la Romgaz. Cred totuşi că acţiunile Romgaz se vor număra printre vedetele de la BVB şi posibil să concureze din acest punct de vedere cu FP sau chiar să o întreacă.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 13.11.2013

 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO