Burse - Fonduri mutuale

Cum îţi dai seama dacă eşti investitor sau speculator?

Cum îţi dai seama dacă eşti investitor sau speculator?

Foto Shutterstock

Autor: Andrei Chirileasa

07.12.2011, 00:08 2760

"O investiţie este o operaţiune în care, la o analiză minuţioasă, promite conservarea principalului (a sumei investite - n. red.) şi un randament adecvat. Operaţiunile care nu îndeplinesc aceste criterii sunt speculative", spune Ben Graham, unul dintre pionierii analizei companiilor listate.

Graham a fost unul dintre investitorii marcanţi de pe Wall Street la începutul secolului trecut. El a pus bazele şcolii de "value investing", iar cel mai cunoscut discipol al său este miliardarul american Warren Buffett.

Investitorii de tip "value investor" se bazează pe analiza fundamentală (analiza unei companii din prisma rezultatelor financiare) şi caută acele acţiuni care par subevaluate, adică se tranzac­ţionează la discount faţă de valoarea contabilă sau faţă de valoarea activelor tangibile, oferă randamente ale dividendelor ridicate şi au multipli de profit (PER) reduşi.

În general, investitorul individual tipic care cumpără şi vinde acţiuni nu face distincţie între conceptele de speculaţie şi investiţie, scrie John Emerson într-o analiză pe gurufocus.com, un site care urmăreşte operaţiunile celor mai cunoscuţi investitori din lume. Investitorii tipici sunt mai interesaţi de fluctuaţiile zilnice ale portofoliilor lor de acţiuni, iar din acestea derivă sentimentul lor de succes sau de eşec, şi nu din valoarea intrinsecă a acţiunilor pe care le au în portofoliu. Din această cauză mulţi sunt condamnaţi la randamente slabe sau în cazuri extreme la ruină financiară.

Pornind de la această premisă autorul articolului încearcă să traseze o linie între speculaţie şi investiţie pe baza teoriilor lui Ben Graham, care au fost elaborate apoi de Warren Buffett.

Conceptul de evaluare vs. prezicerea fluctuaţiilor pieţei

"Sunt două moduri prin care se poate profita de fluctuaţiile ample ale preţurilor acţiunilor care se repetă la anumite intervale de timp: prin timing sau prin evaluare", spune Ben Graham.

De cele mai multe ori, Buffett este întrebat care este opinia sa în privinţa direcţiei pe care piaţa o va urma în perioada următoare, iar răspunsul strandard este că nu încearcă să prezică mişcările pieţei, ci se focalizează pe evaluarea acţiunilor individuale. Ce înseamnă asta?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO