Burse - Fonduri mutuale

Cum puteai câştiga un Duster cu doar 1.000 de lei investiţi pe bursă?

Cum puteai câştiga un Duster cu doar 1.000 de lei investiţi pe bursă?

Autor: Andrei Chirileasa

26.10.2011, 18:36 2861

Acţiunile combinatului chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) au avut de departe cea mai spectaculoasă evoluţie din acest an pe bursă, deşi compania în sine se confruntă cu pierderi şi probleme în asigurarea finanţării. Asta nu-i împiedică pe speculatori să urce din nou acţiunile cu 15% pe zi. Astfel, în ultima săptămână acţiunile Oltchim s-au dublat, iar preţul a ajuns ieri la 1,064 lei, de cinci ori peste cel înregistrat la începutul anului.

Astfel, cu 1.000 de lei investiţi la începutul lunii ianuarie în Oltchim, un investitor care ar fi păstrat acţiunile în portofoliu ar fi câştigat circa 4.200 de lei. Altfel ar fi stat lucrurile dacă investitorul ar fi speculat evoluţia acţiunilor (şi ar fi fost foarte norocos). Teoretic, pe acţiunile Oltchim s-ar fi putut câştiga în acest an 55.800 de lei cu doar 1.000 de lei investiţi, adică echivalentul preţului unui autoturism Dacia Duster.

Singura condiţie ar fi fost ca investitorul să vândă pe maxime şi să reintre apoi la cumpărare cu toată suma câştigată când preţul ar fi atins minime, profitând astfel de oscilaţiile ample ale preţului (vezi graficul şi tabelul). De exemplu, în perioada

14-21 iunie, acţiunile Oltchim au pierdut aproape 50% din valoare, după care s-au dublat în mai puţin de două săptămâni. Apoi, într-o lună valoarea lor s-a înjumătăţit, după care au crescut cu 45%, iar apoi şi-au reluat corecţiile. O astfel de evoluţie este mană cerească pentru speculatori, însă chiar şi pentru cei mai experimentaţi este foarte dificil să vândă de fiecare dată pe maxime şi să cumpere pe minime. Aşadar, şansele să fi obţinut cineva în realitate un asemenea profit sunt foarte mici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO