Burse - Fonduri mutuale

Cum s-au mentinut companiile din constructii pe profit cand afacerile s-au prabusit cu 40-50%

Cum s-au mentinut companiile din constructii pe profit cand afacerile s-au prabusit cu 40-50%
24.11.2009, 23:06 84

Companiile de constructii listate la Bursa s-au mentinut inacest an in limita profitabilitatii in conditiile in care afacerileacestora au scazut pana la jumatate in comparatie cu anul trecut,desi in alte sectoare de activitate, precum metalurgia sauindustria chimica, unde afacerile au inregistrat scaderi similare,companiile au trecut pe pierdere fata de primele noua luni din2008.

Analistii sunt de parere ca evolutia sectorului constructiilor afost determinata in acest an de proiectele vechi nefinalizate.

"Consider ca evolutia sectorului de constructii in primele luniale anului a fost determinata in forma predominanta de proiectelevechi si de putinele investitii publice efectuate in acest an. Nucred ca se poate vorbi despre proiecte noi de constructii in acestan, mai ales in sectorul privat", spune Andrei Radulescu, analistla Target Capital.

Acesta spune ca in acest an s-au remarcat constructiile civile,care s-au dovedit a fi mai rezistente la efectele crizeieconomice.

"Se remarca evolutia componentei constructii civile, care s-adovedit a fi mai rezistenta la dimensiunea crizei economice.Aceasta a inregistrat cresteri lunare in 5 din primele 9 luni aleanului. Se pot mentiona putinele investitii publice realizate inacest an. Pe de alta parte, sectorul constructiilor de locuinte s-acontractat pe parcursul a 6 luni din primele 9 luni ale anului",spune Radulescu.

Andreea Gheorghe, analist la casa de brokeraj IntercapitalInvest, spune ca problema companiilor din constructii imbraca oforma mai complexa comparativ cu alte companii implicate in altedomenii de activitate, diferind in functie de incadrarea peverticala a fiecarei societati.

"Companiile din constructii care au obtinut profit anul acestasunt cele care prezinta o structura a cheltuielilor cu costuri fixemai mici. In general, companiile care produc materii prime simateriale pentru aceasta industrie prezinta o pondere mai ridicataa cheltuielilor fixe in total. Companiile implicate efectiv inprocesul de constructii au intampinat atat probleme legate descaderea puternica a veniturilor, cat si probleme legate de cashflow", spune Gheorghe.

Constructorii s-au adaptat mai repede la conditiile depiata

Analistii sunt de parere ca societatile din sectorulconstructiilor si-au ajustat inca de la primele semnale o parte dincosturi, pentru a se adapta situatiei economice si a se mentine peprofit.

"Date fiind dimensiunile importante ale factorilor capital simunca in sectorul constructiilor, cred ca societatile din acestsector iau masuri de ajustare inca de la primele semnale negative.Consider ca se poate vorbi de un proces de ajustare mai indelungatca durata si mai puternic ca intensitate, comparativ cu altesectoare economice, companiile incercand sa lichideze stocurile sisa reduca personalul in functie de cum evolueaza lucrarile curente.In acest context, multe companii au reusit sa se mentina pe profitla 9 luni, chiar daca in majoritatea cazurilor, in scaderecomparativ cu perioada similara din 2008", spune Radulescu.

Analistii sunt de parere ca sectorul constructiilor va cunoasteo stagnare anul viitor in comparatie cu 2009, desi pe termen lungconstructiile ofera un potential ridicat. In plus, acestia sunt deparere ca sectorul constructiilor s-ar putea relansa cel maidevreme in 2011, in functie de evolutia economiei mondiale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO