Burse - Fonduri mutuale

Cum se schimba strategia Bancii Transilvania si care sunt noutatile din conducere dupa AGA

Cum se schimba strategia Bancii Transilvania si care sunt noutatile din conducere dupa AGA
29.04.2010, 23:10 596

Actionarii Bancii Transilvania (TLV) au aprobat majorareacapitalului social cu 391 mil. lei (95 mil. euro), din care 120mil. lei (29 mil. euro) reprezinta aportul actionarilor.

Banca cere astfel din nou sprijinul actionarilor, dupa ce anultrecut a distribuit in premiera dividende, reluandu-si strategia dedezvoltare, care a fost inghetata anul trecut din cauza crizeifinanciare. In perioada 2005-2008, Banca Transilvania si-a majoratcapitalul de opt ori, de la 133 mil. lei la 1,08 mld. lei, si aatras de la actionari circa 420 mil. lei.

"Noi am propus majorarea capitalului social si cu aport innumerar pentru a ne consolida pozitia, deoarece vedem oportunitatibune de crestere pe piata locala. Actionarii au acceptat inunanimitate aceasta propunere", a declarat Horia Ciorcila,fondatorul Bancii Transilvania, care a fost reconfirmat ieri infunctia de presedinte al Consiliului de Administratie.

Elspune ca vizeaza cresterea portofoliului de credite, anuntand si oschimbare a strategiei, prin orientarea catre segmentul companiilormari, dupa ce institutia de credit din Cluj-Napoca a reusit saajunga intre primele zece banci de pe piata locala, dupa active,creditand preponderent companiile mici si mijlocii si persoanelefizice.

"Ne uitam si la companii mai mari, cu perspective solide si unbun istoric, ceea ce nu prea am facut pana acum. Este o oarecareschimbare a strategiei din acest punct de vedere, deoarece nucredem ca segmentul de retail are potential de crestere anulacesta. Trebuie sa fim un jucator cat mai activ pentru ca nu neputem baza decat pe piata locala", a explicat Ciorcila.

Anul trecut, portofoliul de credite al bancii a crescut cu circa4,5%, in lei, la 11,5 mld. lei (2,74 mld. euro), sustinut mai alesde segmentul corporate, care a urcat cu peste 10%, la 5,04 mld. lei(1,2 mld. euro). Pe segmentul de IMM-uri, plasamentele au scazut cucirca 9%, la 1,67 mld. lei (400 mil. euro), iar pe retail, s-ainregistrat o crestere de 5% a soldului creditelor, la 4,95 mld.lei (1,17 mld. euro), potrivit raportului anual.

Pentru acest an, Banca Transilvania si-a bugetat o crestere acreditelor cu 17%, iar in primul trimestru a inregistrat o cresterede 2,3%, in lei, la 12,4 mld. lei (3 mld. euro).

Surprize in Consiliul de Administratie

Actionarii Bancii Transilvania au ales miercuri si nouacomponenta a Consiliului de Administratie pentru urmatorii patruani, trei dintre fostii membri, Horia Ciorcila, Roberto Marzanatisi Robert Rekkers fiind realesi. Celelalte patru locuri au fostocupate de Costel Ceocea, presedintele SIF Moldova, Peter Franklin,reprezentantul BERD, Radu Palagheanu, fondator al bancii, si CarmenRetegan, directorul general al companiei de credite ipotecareVerida Credit, aceasta ultima alegere reprezentand o surpriza.Verida Credit este controlata in proportie de 99,99% de IpocreditHolding Olanda, care a fost infiintata de Old Lane, un fond deinvestitii al grupului financiar american Citi.

"Dumneaei si-a depus candidatura in calitate de actionar albancii. Noi am analizat dosarul si, avand in vedere experientadansei, am considerat ca indeplineste toate conditiile pentru aocupa un loc in CA, iar actionarii i-au acordat sprijinul", spuneCiorcila.

SIF Banat-Crisana (SIF1), care se afla in continuare in conflictcu conducerea Bancii Transilvania, si-a pierdut locul in CA, iaralegerea lui Costel Ceocea arata legaturile mai stranse dintreinstitutia de credit si SIF Moldova.

BERD, care detine 14,6% din actiunile bancii, este reprezentatade Peter Franklin, dar si fostul reprezentant, Roberto Marzanati,si-a pastrat locul, desi a candidat independent. Bank of Cyprus,care a preluat anul trecut 9,5% din actiunile TLV, nu si-a desemnatniciun reprezentant in conducere.

Actionarii au mai aprobat si listarea actiunilor TLV pe Bursadin Viena.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO