Burse - Fonduri mutuale

Cum stau pieţele internaţionale la 10 ani de la maximul indicelui BET: S&P are plus 60%, iar referinţa franceză 38%

Cum stau pieţele internaţionale la 10 ani de la maximul...

Autor: Dan Grigore Ivan

24.07.2017, 00:04 360

Indicele de referinţă al bursei americane S&P afişează un plus de 60% în ultimul deceniu, adică de când bursa românească atingea maximele istorice, în timp ce indicele CAC40 al bursei de la Paris are 38%. Indicele german DAX include şi dividendele, iar în ultimul deceniu afişează un plus de 61%.

Bursa a fost acum un deceniu printre primele instru­men­te care prevesteau pericolul ce va lovi România, deşi în afara cer­curilor pieţei de capital exuberanţa era la ordinea zilei, iar acti­vele imobiliare au mai continuat câteva luni un avans ce pare acum lipsit de orice raţionament. Scăderile bursiere vio­lente de la Bucureşti corespundeau de fapt cu primele infor­ma­ţii internaţionale care semnalau fisurile dintr-un sistem care nu mai avea cum să reziste.

Reglementările deja nu mai ţineau de mult pasul cu schimbările majore pe care le înregistra ecosistemul financiar. Crahul din 1929, ce a con­dus în defi­ni­tiv la con­vul­sii sociale chiar de mag­ni­tudinea ce­lui de-al Doilea Război Mon­dial, a pornit şi s-a extins şi din cauza lipsei unor instru­men­te de ga­ran­tare a de­pozitelor, apă­rute abia în 1933, odată cu fondarea FDIC de către adminis­tra­ţia Roosevelt.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO