Burse - Fonduri mutuale

Cum va decoda bursele incidentul de la Baden-Baden? „America First“ prinde contur

Cum va decoda bursele incidentul de la Baden-Baden?...

Autor: Dan Grigore Ivan

20.03.2017, 00:05 1373
Întâlnirea G20 din acest an, organi­zată în staţiunea germană Baden-Baden, care reuneşte miniştrii de finanţe ai celor mai mari 20 de economii ale lumii, a fost marcată de neînţelegeri între europeni şi americani cu privire la aspecte ce ţin de comerţul liber şi diferite forme de protecţionism.

Steven Mnuchin, 54 de ani, secre­tarul Trezoreriei Statelor Unite, le-a trans­mis omologilor săi prezenţi la Baden-Baden că ar dori să renunţe la o pro­poziţie prin care cele 20 de economii se angajau să refuze practicile protec­ţioniste.

De asemenea, faţă de anul trecut, declaraţia comună nu face referire deloc la lupta împotriva poluării. Mnuchin s-a arătat încrezător în comerţul liber, însă a adăugat că anumite acorduri trebuie re-examinate, iar deficitele comerciale pe care le au Statele Unite trebuie reduse.

„America First“ s-ar părea a fi nu doar retorică, cum s-au grăbit mulţi a creadă, ci să ţintească redesenarea relaţiilor şi schimburilor comerciale în viitor. Gestul de la Baden-Baden repre­zintă o premieră, având în vedere că doc­trina comerţului liber părea a fi o constantă şi răspunsul adecvat la lupta îm­potriva sărăciei.

Indicii bursieri mondiali şi-au con­tinuat avansul chiar şi după semne clare din partea Washingtonului cu privire la o schimbare de tonalitate în privinţa statu quo-ului.

Indicele S & P 500 a crescut cu 6,23% de la începutul acestui an, sec­torul tehnologiei, care se bucură de creş­teri când perspectivele economice sunt optimiste, marcând un avans de 11%, în vreme ce utilităţile, acţiuni vă­zute drept scuturi împotriva turbu­len­ţelor, au urcat cu 9%. Creşterea celor două sectoare subliniază ambivalenţa şi nedumerirea care planează în peisajul bursier.

Până în prezent, investitorii au părut să se uite şi să îşi bazeze deciziile mai mult pe promisiunile fiscale ale noii administraţii de la Washington, părând să nu ia în seamă cu adevărat posibi­litatea unei noi paradigme comerciale la nivel global, cu riscuri de a rupe multe lanţuri de aprovizionare din prezent şi de a declanşa efecte socioeconomice greu de prevăzut în acest moment.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO