Burse - Fonduri mutuale

Cum văd ziariştii de la ZF tensiunile zilnice de pe pieţele bursiere în contextul crizei coronavirusului?

Cum văd ziariştii de la ZF tensiunile zilnice de pe...
01.04.2020, 00:05 970

Tibi Oprea şi Liviu Popescu, ziariştii departamentului de burse şi fonduri mutuale al ZF, consideră că măsurile de carantină impuse pe fondul pandemiei de COViD-19 vor determina schimbări ale modalităţii de a lucra de la birou şi vor îndemna companiile să apeleze la aplicaţii de online meeting, aspect care se va vedea şi pe piaţa de capital.

„Sunt companii listate care beneficiază de pe urma acestei crize, care nu sunt afectate atât de tare de situaţia actuală şi care reuşesc cumva să se menţină pe linia de plutire, iar pe acestea mizează şi investitorii“, spune Tibi Oprea în cadrul unei ediţii despre situaţia actuală a pieţelor bursiere, temă abordată şi în cadrul XTB Trading Masterclass – O nouă ordine economică în 2020.

De exemplu aplicaţia de online meeting Zoom, dezvoltată de o companie cu 42 mi­liarde de dolari listată la bursa de la New York. De la începutul anului 2020 preţul acesteia s-a dublat, fiind tranzacţionată la circa 160 de dolari pe unitate. Exemplul Zoom nu este singular.

„Mă gândesc la cei care nu pot să lucreze de acasă. De exemplu, în domeniul construcţiilor nu se poate lucra de acasă, iar zilele acestea observ că Netflix este la mare căutare, se observă şi reacţia investitorilor. Din această criză o să tragem învăţături foarte mari“,  spune Liviu Popescu, editor pe piaţa de capital la Ziarul Financiar.

Răspândirea COViD 19 în ramurile economiei va avea un impact negativ şi de aceea cei doi ziarişti se aşteaptă la scăderi ale rezultatelor companiilor şi chiar pierderi pentru anul 2020.

„Comparativ cu criza din 2008-2009, scă­derile erau mai mari faţă de acum, volatilitatea era mai mare, dar şi nivelul de la care au plecat aceste scăderi era mai ridicat. iar criza actuală este departe de a se fi ter­minat, pentru a o putea compara în totalitate cu cea din 2008-2009“, spune Tibi Oprea.

Liviu Popescu explică faptul că situaţia de acum pe piaţa de capital este diferită faţă de perioada 2008-2009 şi consideră că răspân­direa virusului ne determină pe cei mai mulţi dintre noi să stăm şi să lucrăm acasă, de altfel o provocare pentru mulţi, având în vedere că multe ramuri ale economiei sunt oprite acum sau nu funcţionează la capacitate maximă.

„Deja investitorii acordă o atenţia mult mai mare acestor acţiuni din sănătate, me­dicină. Sunt unele oportunităţi. Până la urmă pieţele de acţiuni se apreciază. Întotdeauna după orice scăderi vin şi creşteri“, spune Liviu Popescu.

„Din perspectivă jurnalistică, cred că e inevitabil să nu existe un impact semnificativ în economie. Totul depinde foarte mult de răspândirea COViD-19. investitorii cumva aşteaptă să vadă cum se clarifică lucrurile ca să poată lua poziţii ferme în piaţă, aşteaptă pe cash. Din ce am vorbit şi cu investitorii, sunt unii care au cumpărat treptat, cu sume mici, practice aşteaptă oportunităţile care se ivesc pe moment, pentru că de fapt nu există o reţetă după care să tranzacţionezi. Pare că investitorii s-au mai liniştit şi nu au mai vândut atât de agresiv. Lichiditatea şi-a revenit la cote normale“, explică Tibi Oprea.

Dar ce perspective văd cei doi în următoarea perioadă? „Mă aştept ca situaţia să mai dureze câteva luni bune, dacă este să fiu optimist aş spune până la mijlocul verii la nivel mondial. În România avem un sistem de sănătate nu tocmai „pus la punct“, deci ar putea dura ceva mai mult. Dar mă aştept ca pe finalul anului să mai recuperăm din scăderile înregistrate pe Bursă. Cred că vor apărea şi noi instrumente financiare. A apărut deja un indice care include câteva companii cu potenţial ridicat exact în această perioadă. iar marii investitorii pot crea ETF-uri pe aceşti indici“, spune Tibi Oprea.

„Mă aştept şi la o scădere economică semnificativă. Este clar că mediul de business este deja impactat de această criză şi că va fi chiar mai tare afectat în perioada următoare. În orice caz, din fiecare situaţie de acest gen avem de învăţat, aşa cum am învăţat şi din crizele economice anterioare, şi astfel vor fi şanse mai mici ca pe viitor să repetăm aceleaşi greşeli sau să ne prindă la fel de nepregătiţi“.

„În primul rând, lucrul de acasă nu o să mai fie văzut cu aceiaşi ochi. Consider că o să se schimbe multe aspecte. Companiile cred că îşi vor dezvolta propriile aplicaţii de interacţiune prin intermediul internetului. Probabil vor apărea şi noi companii care să ofere servicii online, servicii streaming, servicii video“, conchide Liviu Popescu.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO