Burse - Fonduri mutuale

Cum vrea Grigore Chis sa schimbe fata uneia dintre cele mai mari firme de brokeraj de pe piata

Cum vrea Grigore Chis sa schimbe fata uneia dintre cele mai mari firme de brokeraj de pe piata
10.03.2010, 23:06 272

"Noi acum incercam sa ne schimbam strategia pentru ca in urma cu4-5 ani de zile clientul care era targetat de toate casele debrokeraj de retail era clientul care acum are varsta de peste 60 deani si care era intr-o functie de conducere, director deintreprindere, profesor universitar, medic. In momentul de fataclientul pe care ne focusam este cel care are varsta intre 25 si 45de ani care practic reprezinta clasa de mijloc din Romania in dezvoltare si care este foarte bine informat", spuneGrigore Chis.

El spune ca actuala clasa spre care incearca sa se indreptefirma sunt cei care isi asuma riscuri si incearca sa imite ce estein Occident, care viseaza sa-si trimita copiii la studii instrainatate, care se gandesc de pe acum la un plan financiar siinvesteste in fonduri de investitii.

"Din ce am vorbit cu prietenii mei, ei aloca pe Bursa intre 10%si 20% din ce castiga intr-un an, sunt dispusi sa mearga à la longsi sa nu mai stea pe depozit bancar", spune Chis.

El a precizat ca in acest moment clientii cu varste peste 60 deani au un mare dezavantaj, pentru ca nu se informeaza decat dinpresa scrisa si brokerul trebuie sa pastreze un contact direct cuei, sa le trimita agenti delegati in teritoriu ca sa le spuna ce sacumpere.

"Mai sunt clientii care au intrat pe Bursa si au prins o singuradirectie: crestere, iar daca piata a scazut considera ca estebrokerul de vina ca nu le-a vandut la un moment dat", spuneChis.

El a precizat ca o sursa importanta de clientela pentru caselede brokeraj erau pana la venirea crizei cuponarii, dar acestia s-auretras din cauza preturilor mici.

Care este planul de relansare

"In primele luni cand am venit la conducerea Broker-ului s-a pusproblema de a stabiliza firma si de la inceputul anului s-a pusproblema si de a rentabiliza activitatea. Suntem aproape gata cupartea de restructurare,cu partea de strategie in privinta vanzarilor", spune GrigoreChis.

Broker Cluj a revenit anul acesta intre primele case de brokerajde pe piata, urcand dupa primele doua luni pana pe locul cinci intopul intermediarilor pe actiuni, dupa ce anul trecut a cazut panape pozitia a 12-a si din cauza scandalului de frauda la agentiasocietatii din Deva.

In urma acestui scandal, fostilor directori ai Broker Cluj,Petru Prunea, fondatorul societatii, si Adrian Ceuca, care ocupafunctia de director adjunct, li s-a interzis sa mai activeze pepiata timp de cativa ani, fapt pentru care au fost inlocuiti.

"Parerea mea este ca un broker de retail nu e bine sa fie intop, ci undeva pe locul patru-cinci. Primele trebuie sa fie celecare au clienti institutionali. Am observat ca in momentul in careprimele locuri in top le ocupa brokeri straini piata de capital sesimte bine. Daca sunt in primele cinci patru de retail nu e unlucru bun. Asta pentru ca piata noastra este foarte mica si ceicare o misca sunt investitorii de afara."

El mai spune ca inceputul bun de an s-a datorat conditiilorpietei si a faptului ca firma a inceput sa-si contacteze clientiiinactivi. "De regula, pe o piata in crestere apar speculatoriiromani si a fost si faptul ca s-au reactivat o parte din clientiiBroker-ului care n-au mai avut tranzactii de foarte multa vreme.Inainte erau clienti pasivi, acum se incearca pastrarea legaturiicu clientul la modul continuu. A fost si o realocare de clienti peagenti, pentru ca unii aveau si 200 de clienti, iar alt agent numai20."

El mai spune ca firma are zeci de mii de clienti inactivi, careau cumparat la un moment dat si nu au mai tranzactionat timp decativa ani.

In ciuda restructurarii, Broker Cluj detine in continuareprintre cei mai multi angajati si agenti delegati, insa Chis spuneca multi sunt angajati cu 2-4 ore pentru ca nu au putut pleca inalta parte.

"Sunt agenti, dar sunt agenti delegati care nu presupuncheltuiala fixa cu ei. Daca aduc clienti primesc comisioane, dacanu aduc nu primesc nimic. Acum doua saptamani a fost CA-ul in cares-a hotarat inchiderea a doua agentii care erau pe pierdere, dar inacelasi timp am facut angajari in alta parte. Circa 90 suntangajati cu contract de munca si 27 agenti delegati. Din cei 90 cucarte de munca sunt multi angajati cu 2-4 ore pe zi pentru ca n-auavut loc de munca in alta parte", a precizat Chis.

Cauta sa se extinda pe segmentul de administrare aactivelor

Dinintermediere Broker nu poate sa faca prea multi bani, iar in acesteconditii incearca sa administreze portofoliul propriu si saintroduca un serviciu de administrare a activelor clientilorsai.

"La o lichiditate de 10 milioane de euro pe zi, daca Broker ardetine toata piata ar avea venituri de 20 de milioane de euro si inmomentul de fata sunt 80 de case de brokeraj, deci nu poti sa faciafaceri pe intermediere. Poti sa faci afaceri pe partea deadministrare, administram portofoliul propriu, administramportofoliile clientilor cu comision de succes pe care vrem sa leintroducem. Daca reusesc sa semnez cu un client care are active de10 milioane de euro si sa le administrez pentru un comision desucces este ca si cum as avea la portofoliul propriu inca 10milioane de euro."

Actiuni lichide pentru portofoliul de casa

Conducerea Broker Cluj incearca in prezent sa orientezeportofoliul de casa al societatii spre actiuni lichide, dupa ceanterior acesta fusese mai cu seama orientat spre piata RASDAQ.Portofoliul de actiuni listate al Broker valoreaza in prezent circa10 mil euro.

"Pe house am mostenit un portofoliu pe care incerc sa-lrestructurez, doar ca este destul de greu de restructurat inconditiile acestea de piata. Am incercat sa facem investitii pentrua lua o pozitie mai buna unde avem actiuni si, doi, sa incercam sarestructuram niste societati care la o analiza mai atenta amconsiderat noi ca nu pot sa dea faliment", spune Chisu.

Chiar daca in ultima perioada Broker Cluj a fost raportat cuachizitii pe actiuni mai nelichide, precum Carbochim Cluj sau PeromCluj, directorul firmei spune ca acestea sunt pozitii foarte micisi ca cele mai mari achizitii pe care le-a facut sunt de fapt pealte companii mai mari.

Grigore Chis, 38 de ani, directorul general al BrokerCluj

  • A preluat conducerea Broker anul trecut, dupa o serie descandaluri care au lovit firma de brokeraj si au dus actiunileacesteia la un minim istoric, care au dus la demiterea lui PetruPrunea, fostul presedinte si fondatorul Broker Cluj.
  • Chis a mai lucrat in cadrul Broker din 1999 pana in 2005,ajungand director de tranzactionare al firmei de brokeraj, insa aplecat dupa ce firma s-a listat la Bursa din cauza unorneintelegeri cu Petru Prunea.
  • In perioada 2005-2009, Chis a lucrat la BT Asset Management, camanager de portofoliu.

Ce spune Grigore Chis despre:

Bursa de Valori Bucuresti

  • Grigore Chis este de parere ca la conducerea Bursei de ValoriBucuresti trebuie adusi expati. "Ceea ce ne trebuie in mod imperioseste o conducere executiva la nivelul Bursei de Valori de afaracare sa mai fi activat in Romania. Deci ne trebuie cineva sa nefaca Bursa, pentru ca noi nu suntem in stare singuri sa ne facem.Noi avem marele nostru har de a face totul personalizat. Facem obursa romaneasca pe care numai noi o intelegem si strainii nu opricep. Ne-am gasit noi sa inventam piata de capital cand puteams-o copiem pe aia de afara. Ce-a fost bun in piata de capital siaveam copiata am inchis si aici ma refer la sistemul detranzactionare de pe RASDAQ, care era sistem copiat de pe NASDAQ sia functionat intre 1996 si 2005", spune Grigore Chis.

Conturile individuale

  • Chis mai spune ca BVB este singura bursa din lume carefunctioneaza pe sistemul conturilor individuale si acest lucruindeparteaza investitorii straini de piata locala, pentru ca leafecteaza confidentialitatea. "Acum cand iti deschizi un cont lacasa de brokeraj, contul tau se deschide in Bursa de Valori cudatele de buletin. Cand apare in sistemul de tranzactionare aparechiar numele tau si pozitia aceea apare direct in registru. Inprimul rand este vorba de confidentialitate. Problema, este ca vininvestitorii de afara si pun conditii de confidentialitate si nupoti sa le oferi", spune Chis. Totodata el noteaza ca sistemul dinprezent al Bursei face imposibila asigurarea executiei etice aordinelor in piata.

Legea pietei de capital

  • Directorul Broker Cluj considera ca legea pietei de capitaleste depasita si din aceasta cauza este interpretabila, motivpentru care apar tot mai multe procese in instanta care nu facaltceva decat sa contribuie la pierderea banilor de catreinvestitori. El mai spune ca legea pietei de capital a fost facutain anul 2004 dupa niste directive europene si CNVM-ul nu amodificat direct legea, ci a apelat la regulamente, care secontrazic cu legea, iar in instanta legea are intaietate. "Cea maimare problema este ca legea pietei de capital nu prevede sanctiuniclare in ceea ce priveste penalitatile. Ea spune: Trebuie safaceti, dar nu spune ce se intampla daca nu se face", spune GrigoreChis. El a precizat ca nu e normal ca deciziile din AGA sa fieatacate oricand si sa dureze cu anii fara o rezolvare, iar acestelucruri incep sa fie cunoscute de fondurile straine.

Pragul la SIF-uri

  • Conducerea societatii clujene spune ca in ultima perioada s-aconcentrat pe achizitia de SIF-uri. "Am vandut societati nelichidesi am intrat pe altele lichide. Sunt foarte multe societati peRASDAQ unde daca am vinde acum am vinde la 10% din valoarea pe carenoi o consideram corecta din punct de vedere al analizeifundamentale si atunci suntem dispusi sa asteptam. Eu sper sa semajoreze pragul. Spun asta pentru piata de capital si pentru faptulca in momentul de fata nu prea exista piata de capital in Romania",spune Chis.
  • Proiectul privind majorarea pragului urmeaza sa se discute inComisia de buget-finante din Camera Deputatilor si apoi in plen,insa discutiile au fost amanate pe termen nedeterminat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO