Burse - Fonduri mutuale

Cumulus, un fond discret care a obţinut cu pariuri pe vreme un randament de 970% în zece ani

Cumulus, un fond discret care a obţinut cu pariuri pe...

Autor: Bogdan Cojocaru

15.06.2016, 21:30 1093

Soarele nu le-a surâs de prea multe ori în ultimul timp fondurilor de hedging: această industrie a pierdut active de 15 miliarde de dolari în primul trimestru, consecinţa revoltei investitorilor contra comisioanelor mari şi performanţelor mici. Există însă un fond care a reuşit să facă bani pe orice tip de vreme, sau mai corect din orice tip de vreme, cu o strategie de investiţii bazată pe… starea vremii.

Cumulus a fost lansat în 2006  de Peter Brewer, un expert în derivate bazate pe condiţiile meteo (instrument financiar folosit de companii pentru a se proteja de pierderile care au legătură cu fenomenele meteo), ca fond de hedging activ pe o nişă îngustă. Investitorii au prins repede drag de el pentru că a început să le aducă rapid câştiguri, scrie Financial Times.

Fondul londonez, cu numele noruleţului pufos care înveseleşte peisajul în zilele însorite, a angajat traderi şi meteorologi să găsească discrepanţe în prognozele meteorologice şi oportunităţi de speculă pe baza lor. În primul an a avut un randament de 67%. În 2009 câştigul a fost de 68,9%, iar în 2011 s-a întrecut pe sine cu un randament de 99,6% - o performanţă astronomică chiar şi pentru o industrie unde pierderile şi câştigurile supradimensionate sunt ceva normal.

„Aveau obiceiul să vină cu predicţii mai bune decât cei de la meteo“, spune un investitor. „Glumeam adesea spunând că îi putem suna pe băieţii de la Cumulus pentru a-i întreba dacă va ploua în weekend pentru că ei întotdeauna o nimereau.“

Cumulus are acum în ad­ministrare active de 2,3 mi­liarde de dolari şi se poate lăudă cu un randament de 970% de la înfiinţarea sa, în urmă cu un deceniu. S-a mai şi împiedicat, scăzând cu 4,5% în aprilie pariind pe scăderea preţului petrolului. Singurii ani cu evoluţie negativă sunt 2007, când fondul a scăzut cu 5,4%, şi 2015, când s-a dus în jos cu 10,7%. Principala strategie de speculă pe baza condiţiilor meteo a fost extinsă recent pentru a include petrol, gaze şi electricitate din America de Nord şi Australasia şi produse agricole.

Gradul datoriei în capital a variat, atingând minimul de 10% în aprilie 2008 şi maximul de 300% la mijlocul anului 2011.Investitorii spun că nu a contat: fondul este expert în a găsi oportunităţi de câştig în zona lui şi de a-şi construi poziţii mari. În 2010 şi 2011, poziţiile Cumulus reprezentau 8% din toate contractele futures bazate pe temperatură de la Chicago Mercantile Exchange.

În pofida randamentelor mari, Cumulus nu ţine să iasă în evidenţă. Nu are pagină de internet şi a refuzat să comenteze despre strategia sa de investiţii, sau despre performanţele sale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO