Burse - Fonduri mutuale

Daca evolutiile externe raman pozitive, vor mai intra ceva bani pe Bursa

Daca evolutiile externe raman pozitive, vor mai intra ceva bani pe Bursa
14.06.2009, 17:58 23

Brokerii apreciaza ca intrarea investitorilor straini in piata din ultimul timp se datoreaza in principal evolutiilor pozitive internationale, si nu neaparat cresterilor sustinute ale pietei locale din lunile martie si aprilie. La tranzactii zilnice de maxim cinci milioane de euro, piata bursiera romaneasca nu prezinta insa prea mare interes pentru investitorii straini, in ciuda importantei pe care acestia o au pentru sustinerea cresterilor de pe piata locala. Dar orice euro este foarte bun pentru Bursa.

"Piata din Romania este atat de mica incat nici nu conteaza pentru investitori straini de calibru mare. Aici sunt companii mici, neatractive, iar valoarea tranzactiilor abia daca depaseste cinci milioane de euro. La aceste repere, pentru investitorii straini piata locala pare o gluma", a apreciat Mihai Chisu, broker in cadrul societatii IFB Finwest.
Vineri rulajul pietei locale s-a ridicat la 5,7 mil. euro, printre cele mai tranzactionate actiuni numarandu-se titlurile companiei petroliere Rompetrol Rafinare (RRC). Actiunile companiei au marcat o crestere de peste 2%, fiind cea mai mare apreciere din sectorul energetic, din sedinta de vineri. Indicele de profil BET-NG a inchis in scadere pe fondul corectiilor inregistrate de Petrom (SNP) si Transgaz (TGN), de 2,2% si respectiv 0,4%.
"Daca investitorii straini se vor decide sa intre din nou pe piata locala, o vor face in primul rand datorita evolutiilor internationale, daca se pastreaza favorabile. Nu cred ca vor intra cu sume colosale in piata insa. Pe perioada verii ma astept ca piata sa fie in continuare sustinuta de investitori locali, pe tranzactii speculative pe cele mai lichide titluri", a adaugat Chisu.
La categoria societatilor financiare, indicele de profil BET-FI a inchis sedinta de vineri in urcare, cu un avans de doar 0,04% peste referinta, majoritatea SIF-urilor inregistrand pierderi. Cea mai mare scadere la aceasta categorie au inregistrat-o titlurile SIF Muntenia (SIF4), care au pierdut 0,8% sub referinta, in vreme ce actiunile SIF Moldova (SIF2), SIF Oltenia (SIF3) si SIF Transilvania (SIF3) au urcat cu 0,7%, 0,5% si respectiv 0,4%.
Societatile bancare au inregistrat evolutii pozitive, titlurile BRD inchizand sedinta de vineri in stationare, la pretul de 8,65 lei/actiune, in vreme ce actiunile Banca Transilvania (TLV) au urcat cu 0,8% peste referinta, la pretul de 1,22 lei/titlu. La categoria international, actiunile bancii austriece Erste Bank (EBS) au inregistrat o corectie de aproape 0,6%, coborand la pretul de 84,5 lei/titlu.
"In momentul de fata, cred ca atragerea investitorilor straini de catre bursa locala este o miza pierduta din start. Avem foarte putine companii interesante, ne lipsesc instrumentele necesare si, spre deosebire de restul pietelor din regiune, valoarea tranzactiilor este extrem de redusa. Cred ca listarea la bursa a BVB va schimba situatia prin schimbarea mentalitatii. Avem nevoie de o conducere a strainilor pentru a atrage straini", a continuat Chisu.
Companiile din sectorul constructiilor au inregistrat si vineri unele dintre cele mai mari cresteri din piata, titlurile Altur Slatina (ALT) si Dafora Medias (DAFR) consemnand avansuri de 14,8% si respectiv 9,3% peste referinta. Cresteri asemanatoare au inregistrat si titlurile Amonil Slobozia (AMO) si Condmag Brasov (COMI), care au urcat cu 10,5% si respectiv 12,1%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO