Burse - Fonduri mutuale

Dafora garantează credite de 6,4 mil. euro de la Banca Transilvania cu un contract de 7,7 mil. euro de la Chevron

Dafora garantează credite de 6,4 mil. euro de la Banca...

Autor: Adrian Cojocar

24.11.2013, 19:09 1098

Acţionarii companiei de foraj şi construcţii Dafora Mediaş (DAFR), con­trolată de omul de afaceri Gheorghe Călburean, au aprobat la finele săptă­mânii trecute contractarea unor împru­muturi în valoare de 28,7 milioane de lei (6,4 milioane de euro) de la Banca Transilvania pentru finanţarea activităţii.

Cea mai importantă garanţie oferită de companie este un contract pentru realizarea unor foraje pentru americanii de la Chevron în valoare de 34,3 mil. lei (7,7 mil. euro). La finalul lunii iulie, Dafora a anunţat semnarea unui con­tract de foraj cu Chevron, cu o durată de 4 ani, pentru zona Bârlad, acolo unde americanii caută gaze de şist. Lucrările de foraj trebuia să înceapă luna trecută, însă din cauza opoziţiei locuitorilor din zonă faţă de exploatarea gazelor de şist, Chevron a decis să suspende temporar lucrările de explorare.

Pe lângă încasările din contractul cu Chevron, Dafora va mai garanta împrumutul de la Banca Transilvania şi cu încasările dintr-un contract de garanţie în valoare de 3,6 mil. lei, semnat cu Romgaz, care este un alt client important al companiei, precum şi cu echipamentele ce urmează să fie achiziţionate de companie pentru lucrările executate pentru Chevron şi alte echipamente din patrimoniul societăţii, cu o valoare contabilă de 1,2 mil. euro.

WikiZF: Profilul companiei Banca Transilvania

Dafora urmează să utilizeze circa 11 mil. lei pentru capital de lucru necesar derulării contractului cu Chevron şi Romgaz, 6,65 mil. lei pentru plata unor datorii pentru activitatea de construcţii a societăţii, o sumă similară care poate fi utilizată de Dafora atât pentru investiţii, cât şi pentru capital de lucru şi circa 4,4 mil. lei pentru finanţarea activităţii curente pe contracte determinate.

Dafora are nevoie de capital de lucru după ce a raportat în 2012 şi ultimele nouă luni din 2013 pierderi care s-au cifrat la 22,7 mil. lei şi respectiv 9,3 mil. lei.

După primele trei trimestre, afa­ce­ri­le Dafora au urcat cu 8,7%, la 142,2 mil. lei (32 mil. euro), însă firma a trecut pe pierdere din activitatea de exploatare, cu un rezultat negativ de 2,4 mil. lei. Dafora a consemnat în primele nouă luni pierderi financiare de aproape 7 mil. lei, generate în cea mai mare parte de costurile aferente creditelor contrac­tate. La 30 septembrie compania avea datorii totale de 362 mil. lei (81,5 mil. euro).

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 25.11.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO