Burse - Fonduri mutuale

Dan Paul, Asociatia Brokerilor: Daca va fi nevoie, vom sprijini brokerii cu bani

Dan Paul, Asociatia Brokerilor: Daca va fi nevoie, vom sprijini brokerii cu bani
28.01.2009, 19:45 79

Cele mai putin de 70 de societati de brokeraj care au supravietuit crizei prin care a trecut piata de capital in anii 1997-1999, anii de inceput ai Bursei de Valori, retraiesc, zece ani mai tarziu, ingrijorarea ca va trebui sa renunte.

In prezent, cele 74 de societati de brokeraj de pe Bursa isi impart un rulaj zilnic de 2,5 mil. euro, in conditiile in care anul trecut valoarea medie a tranzactiilor zilnice s-a ridicat la circa 9,5 mil. euro, iar in 2007 se situa la peste 15 mil. euro.
"Bursa a mai trecut prin aceasta situatie, in anii 1997-1999 cand volumele de tranzactionare erau chiar mai mici decat in prezent. Atunci numarul societatilor de brokeraj era de peste 200, majoritatea facand colectare si vanzare de cupoane. In urma acelor ani de criza, au supravietuit mai putin de 70 de societati de brokeraj", a spus Stere Farmache, presedintele BVB.
"Imi aduc aminte ca in 1997, cand am primit avizul de functionare pentru societatea de brokeraj, am fost inregistrat dupa numarul 200", a afirmat Dan Paul, presedintele Asociatiei Brokerilor si presedintele societatii de brokeraj Finaco Securities.
Numarul societatilor de brokeraj este in prezent de 74, dupa ce in doar cateva luni Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a retras autorizatia de functionare la trei intermediari (SSIF Mobinvest, SSIF Orizont Vest si SSIF Central European Investments) in urma descoperirii unor nereguli in activitate.
Veniturile unei societati de brokeraj se constituie din comisioanele de tranzactionare. Daca in luna decembrie lichiditatea totala de pe piata de actiuni a fost de 181, 3 mil. lei, iar comisioanele de tranzactionare practicate de brokeri se ridica in medie la 1%-2%, veniturile totale incasate de cele 76 de societati de brokeraj luna trecuta au fost de 1,8-3,6 mil. lei. Astfel, fiecare societate de brokeraj a inregistrat venituri din comisioanele de tranzactionare ale actiunilor in medie de 23.000 lei - 47.000 lei. Pentru sucursala unei societaitii de brokeraj lucreaza in medie trei sau patru brokeri, cu un maxim de pana la opt agenti de servicii financiare.
"Pentru ca brokerii sa treaca cu bine de aceasta criza, trebuie sa existe lichiditate pe Bursa. Reducerea drastica a volumelor de tranzactionare ridica probleme de supravietuire brokerilor. Multi dintre acestia va trebui fie sa isi regandeasca afacerile si sa se indrepte spre alte activitati cum ar fi consultanta, fie sa fuzioneze, fie pur si simplu sa renunte", spune Farmache.
Parerea sa este impartasita si de reprezentantii celorlalte institutii de pe piata de capital.
"Ma astept ca anul acesta sa asistam la mai multe cazuri de inchidere a societatilor de brokeraj. Pana la sfarsitul anului, numarul societatilor de brokeraj active pe piata locala va fi mai mic decat anul trecut", a spus Stefan Chirtu, directorul executiv al Fondului de Compensare a Investitorilor (FCI).
Inca de anul trecut, societatile de brokeraj au inceput sa isi restructureze reteaua teritoriala de agentii, inchizand in anumite cazuri si pana la 14 unitati. De asemenea, la unele dintre firme numarul de angajati a fost redus, parte dintre acestia fiind concediati, parte fiind transformati in agenti delegati (brokerul isi pastreaza portofoliul de clienti, lucrand pe baza de mandat fara carte de munca).
"Traversam o perioada foarte grea, a lipsei de incredere in piata de capital. Cred ca brokerii vor gasi si alte metode prin care sa treaca cu bine de criza, precum oferirea de servicii de consultanta", a spus Anca Dumitru, directorul general al Bursei de Valori.
Oficialii pietei incearca sa gaseasca solutii ca sa ajute societatile de brokeraj sa traverseze perioada de criza.
"Eu imi doresc sa reziste cat mai multi brokeri, si in acest sens pregatim un plan de masuri care sa ii ajute. Daca va fi nevoie, vom sprijni brokerii cu bani. Dar doar pe acele societati care au sanse sa supravietuiasca crizei", a argumentat Dan Paul.
Alaturi de sprijinul financiar, reprezentantul brokerilor vrea sa indrepte atentia brokerilor catre atragerea de emitenti de obligatiuni ca metoda de finantare, prea putin luata in seama in anii anteriori cand emisiunea de actiuni era cea mai practicata si cea mai populara metoda de finantare. O alta masura care ar putea veni in sprijinul brokerilor este listarea companiilor de stat, in opinia lui Dan Paul, care ar aduce o gura de oxigen Bursei si investitorilor. Cate dintre societatile de brokeraj vor trece cu bine de criza este dificil si sensibil de estimat, spun oficialii Bursei si ai Asociatiei Brokerilor.
"Cat de afectate vor fi societatile locale de brokeraj de criza depinde foarte mult de cat timp va tine aceasta criza, mai exact de cat timp va fi necesar Statelor Unite ale Americii sa isi revina."

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO