Burse - Fonduri mutuale

Dan Paul şi Lucian Anghel încearcă să-l detroneze pe Farmache din funcţia de preşedinte al BVB

Dan Paul şi Lucian Anghel încearcă să-l detroneze pe Farmache din funcţia de preşedinte al BVB

Autor: Andrei Chirileasa

19.12.2011, 00:08 1545

Lucian Anghel, economistul-şef al BCR, şi Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor, sunt cei doi contracandidaţi ai lui Stere Farmache pentru funcţia de preşedinte al Bursei de Valori Bucureşti (BVB) la alegerile care vor avea loc în adunarea generală a acţionarilor din 9 ianuarie 2012.

Lista aspiranţilor la unul dintre cele nouă locuri din consiliul de administraţie al BVB cuprinde 19 candidaţi, potrivit datelor oficiale disponibile ieri la ora 17:00 pe pagina de internet a BVB. Termenul limită pentru depunerea candidaturilor era duminică 18 decembrie ora 17:30, astfel că este posibil ca lista finală să cuprindă completări.

Alegerile din ianuarie de la BVB se anunţă foarte disputate din cauză că acţionariatul bursei a suferit modificări semnificative în ultimul an şi jumătate, de când acţiunile au fost listate. Firmele de brokeraj, care la începutul lui 2010, înainte de listare, deţineau circa 80% din capitalul bursei, au vândut masiv acţiuni după listare, pentru a-şi acoperi pierderile operaţionale sau pentru a marca profiturile. Astfel, firmele de brokeraj şi-au redus deţinerile sub 50%, potrivit unor surse din piaţă.

Acţiunile respective au ajuns preponderent în portofoliile unor investitori instituţionali (fonduri de investiţii străine, fonduri mutuale, fonduri de pensii şi SIF-uri), iar aceştia vor acum să fie mai bine reprezentaţi în consiliul de administraţie al BVB. Astfel, fondurile administrate de ING şi firmele de brokeraj UniCredit CA IB Securities şi Intercapital Invest au solicitat convocarea adunării generale a acţionarilor (AGA) pentru alegerea unui nou CA.

Astfel a apărut candidatura lui Lucian Anghel pentru funcţia de preşedinte al BVB. Anghel este unul dintre cei mai cunoscuţi analişti economici din România şi are în spate sprijinul BCR şi Erste care sunt printre cei mai importanţi acţionari ai bursei, dar nu a avut până acum o implicare semnificativă pe piaţa de capital, lucru care ar putea fi folosit ca un argument de către contracandidaţii săi. Totuşi, el ar putea întruni un sprijin larg din partea noilor acţionari ai BVB, dar şi din partea unora dintre acţionarii vechi, printre care firmele de brokeraj din bănci, nemulţumiţi de ritmul de dezvoltare pe care l-a avut piaţa de capital din România în ultimii ani.

Stere Farmache, cel care conduce bursa încă de la înfiinţare, mai are însă susţinători. El este şi un politician foarte abil şi poate găsi în ultimul moment o alianţă care să-l poată ajuta să-şi menţină funcţia de preşedinte, aşa cum s-a întâmplat în 2010, când a câştigat alegerile de la BVB din primul tur.

Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor, îl înfruntă din nou pe Farmache sperând să aibă mai mult noroc decât în 2010, când a fost învins şi nu a prins nici măcar un loc în consiliul de administraţie. El are susţinători printre firmele de brokeraj membre ale Asociaţiei Brokerilor, dar are şi mulţi adversari, astfel că va avea o misiune dificilă.

În final, votul unor acţionari puternici precum SIF Moldova sau Franklin Templeton, care deţin câte 5% din acţiunile BVB, po­tri­vit raportărilor disponibile, ar putea în­clina balanţa în favoarea unuia sau a altuia dintre candidaţi. Cei de la Templeton au de­sem­nat un analist din Austria pentru a-i reprezenta la alegerile pentru consiliul Bursei după ce Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea, a fost forţat să demisioneze după ce CNVM a hotărât că el este incompatibil cu funcţia de membru în CA al BVB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO