Burse - Fonduri mutuale

Danciu, Broker Cluj: Am scapat de presiunea mare la vanzare

Danciu, Broker Cluj: Am scapat de presiunea mare la vanzare
12.01.2009, 18:00 28

"Este posibil ca in perioada imediat urmatoare piata sa consemneze in continuare aprecieri, insa nu o sa fie o tendinta puternica sau pe termen lung. Evolutiile bursiere testeaza nivelurile de rezistenta ale companiilor, iar acest lucru se traduce in piata intr-o perioada de acumulare, chiar daca volatilitatea se pastreaza in continuare ridicata. Cred ca aprecierile din ultima perioada se datoreaza reducerii presiunii la vanzare, cei care au vrut sa iasa din piata au facut-o spre sfarsitul anului trecut", a declarat Adrian Danciu, analist in cadrul societatii de brokeraj Broker Cluj.

La nivelul companiilor energetice, indicele de profil BET-NG a urcat cu 4%, sustinut de evolutia titlurilor Rompetrol Rafinare (RRC), care s-au apreciat cu 14,8% fata de nivelul de referinta de vineri. Titlurile Petrom (SNP) au consemnat de asemenea cresteri, urcand cu 3,1%, pana la nivelul de 0,198 lei/actiune.
Companiile de utilitati Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN) au inregistrat aprecieri mult mai temeperate, de 0,8% si de doar 0,1%, urcand la pretul de 12,1 lei/actiune si respectiv 125,1 lei/actiune.
Societatile de investitii au consemant de asemenea aprecieri, insa ceva mai moderate, cea mai mare crestere fiind inregistrata de titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1), care au urcat la nivelul de 0,67 lei/actiune. In top au urmat cresterile SIF Transilvania (SIF3), cu 3,9%, SIF Muntenia (SIF4), cu 3,2% si SIF Moldova (SIF2), cu 2,6%. Cea mai mica crestere a fost consemnata de titlurile SIF Oltenia (SIF), care s-au apreciat doar cu 0,8%, pana la pretul de 0,65 lei/actiune.
"Cred ca pe termen lung Bursa de la Bucuresti se va corela cu evolutiile externe, mai ales ca la nivel macroeconomic suntem extrem de influentati de situatia din afara. Piata din Romania va consemna insa o apreciere mai accentuata decat bursele externe, odata ce un trend ascendent se va contura in piata. De estimat un orizont de timp pentru acest lucru este insa foarte greu", a adaugat Danciu.
In sectorul financiar, titlurile Bancii Transilvania (TLV) au continuat aprecierea de saptamana trecuta, urcand in sedinta de ieri cu 7,5%, pana la pretul de 1,28 lei/actiune. Actiunile Transilvania au fost de asemenea si cele mai tranzactionate titluri dintre societatile financiare din sedinta de ieri, fiind tranzactionate peste 2,3 mil. titluri, in valoare de 2,8 mil. lei. Titlurile BRD au inregistrat de asemenea o apreciere considerabila, de 4,2%, pana la nivelul de 8,6 lei/actiune, in timp ce actiunile Bancii Comerciale Carpatica (BCC) au pierdut 1,7%, coborand la pretul de 0,177 lei/actiune.
Printre cele mai mari aprecieri din sedinta de ieri s-au numarat si cresterile consemnate de titlurile producatorului de ingrasaminte chimice Azomures (AZO), de 10,6%, precum si actiunile producatorului de piese auto Compa Sibiu (CMP), care au urcat cu 11,1%.
Valoarea tranzactiilor s-a ridicat ieri la 17,9 mil. lei (4,1 mil. euro), fiind tranzactionate peste 55 de milioane de titluri.
Pietele externe si-au temperat corectiile, scaderile consemnate in sedinta de ieri fiind de pana 0,91%, in cazul indicelul francez CAC40. Indicele german DAX consemna spre finalul sedintei o depreciere de 0,4%, in timp ce indicele britanic Footsie cobora cu 0,2%, sub pragul de 4.500 de puncte.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO