De azi, bursa trece la decontarea pe stil occidental: investitorii îşi vor încasa banii în conturi cu o zi mai devreme

6 oct 2014 Autor: Roxana Pricop

Adriana Tănăsoiu, directorul general al Depozitarului Central: Principalele avantaje ale scurtării termenului de decontare sunt creşterea eficienţei şi reducerea riscurilor posttranzacţionare, ca urmare a reducerii riscului de contraparte şi creşterii vitezei de reinvestire a capitalurilor. Foto: Bogdan Iordache

Bursa trece de azi, 6 octombrie, la decontarea în termen de două zile de la momentul tranzacţiei (T plus 2), investitorii urmând să îşi primească banii sau acţiunile, unităţile de fond, certificatele sau obligaţiunile cu o zi mai devreme. Până în prezent, pe bursă a funcţionat decontarea la T plus 3.

Scurtarea duratei de decon­ta­re a fost impusă de Uniunea Europeană şi toate bursele europene se aliniază la aceas­­tă modificare din 6 oc­tom­brie. Reducerea ciclului de decon­tare are drept scop reducerea riscurilor tranzacţiilor.

Până recent un investitor care vin­dea în ziua de luni un pachet de acţiuni OMV Petrom îşi încasa banii pe ele în ziua de joi, ciclul de decontare fiind T plus 3. La fel s-a întâmplat şi pe majo­rita­tea burse­lor europene, cu excepţia Ger­maniei şi a Bulgariei unde funcţio­nează deja T plus 2. În România, doar titlurile de stat au decontarea la T plus 2, ope­ra­ţiunile fiind decontate prin sis­te­mele BVB şi al BNR. Prin trecerea la ciclul T plus 2, din 6 octombrie, inves­titorul care vinde acţiuni sau cumpără ac­ţiuni luni va primi banii pe ele sau va primi acţiunile în cont în ziua de miercuri.

Depozitarul Central, instituţia pie­ţei de capital care asigură serviciile de de­con­­tare şi compensare pentru tran­­zac­ţiile deru­late pe Bursa de Valori Bucu­reşti (BVB), a luat o serie de măsuri tran­zi­to­rii, valabile în primele două luni de aplicare a ter­menului de decontare T plus 2, pentru acomo­darea brokerilor şi a investitorilor.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 06.10.2014

 

Cuvinte cheie:
bursa
, BVB
, depozitarul central
, decontare
, investitori
, conturi
, actiuni
, incasari
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide