Burse - Fonduri mutuale

De ce concediaza Upet jumatate din angajati dupa ce si-a inzecit castigurile

De ce concediaza Upet jumatate din angajati dupa ce si-a inzecit castigurile
25.02.2009, 00:00 214
Producatorul de utilaje petroliere Upet Targoviste (simbol bursier UPET) a realizat anul trecut un profit net de 57,9 mil. lei (15,7 mil. euro), de peste zece ori mai mare fata de profitul realizat in 2007, de 5,6 mil. lei. Afacerile companiei s-au triplat, la 211,7 mil. lei (57,5 mil. euro).
Cu toate acestea, compania a anuntat in ianuarie ca va disponibiliza 559 din cei 1.189 de salariati, adica aproape jumatate din personal, din cauza conditiilor nefavorabile de pe piata, determinate de scaderea puternica a pretului petrolului.
"In momentul de fata trebuie luate masuri de eficientizare a procesului de productie la toate capitolele. Dimensionarea numarului de personal raportat la comenzile existente este una din multe masuri", a declarat pentru ZF Iurie Panzaru, directorul general adjunct al Upet.
In semestrul al doilea al anului trecut, pretul petrolului a scazut puternic, de la un maxim de aproape 150 de dolari pe baril pana la circa 35 de dolari pe baril la sfarsitul anului, determinand multe companii petroliere sa renunte la investitii.
"Afacerile vor fi afectate de aceasta scadere. La pretul actual al petrolului exista putine companii care pot sa-si acopere costurile de extractie, nemaivorbind de posibilitatea de a-si permite investitii masive. In alta ordine de idei, pretul petrolului dicteaza cererea investitionala", spune Panzaru.
El este de parere ca nu se pune problema depasirii rezultatelor din 2008 in acest an, in conditiile in care 2008 a fost un an exceptional. "Vanzarile in anul curent vor fi mai mici decat in 2008, dar nu sub nivelul profitabilitatii intreprinderii. Suntem in situatia de negociere sau presemnare a contractelor cu multi clienti, dar multi dintre ei asteapta aprobarea bugetelor pe 2009, ce le-ar deschide finantarea contractelor. In cazul in care piata petroliera se redreseaza si incepe sa creasca pretul barilului de titei, avem sansa sa finalizam mai repede mai multe negocieri cu semnare de contract", sustine Panzaru. El mai spune ca 80% din productie a fost destinata anul trecut exportului, tarile vizate fiind cele din spatiul CSI, in special Rusia, care sunt acum printre cele mai afectate de scaderea pretului petrolului.
Analistii estimeaza ca scaderea pretului petrolului abia de acum inainte se va reflecta in activitatea producatorilor de echipamente petroliere.
"Nu cred ca momentul nefavorabil pe care il traverseaza sectorul petrolier a apucat sa se reflecte in rezultatele Upet. Abia de-acum incolo lipsa comenzilor, care probabil s-a simtit de-a lungul anului trecut, o sa se reflecte si in rezultatele financiare. In mod normal, o societate care se vede nevoita sa concedieze un numar atat de mare de angajati ia in calcul reducerea productiei si nu doar o eficientizare", spune Andrei Anghel, analist la Confident Invest. "Ma astept la rezultate mai slabe in 2009", conchide Anghel. El crede insa ca deprecierea leului ar putea avea un efect benefic asupra vanzarilor in afara tarii, deoarece pretul acestora denominat in euro este ceva mai competitiv.
Si ceilalti jucatori din piata se asteapta la o reducere semnificativa a activitatii de foraj si, implicit, a cererii pentru echipamente petroliere.
"Piata de foraj va scadea masiv in 2009, in Romania", sustine Grigore Patrascu, seful departamentului de marketing al Uztel Ploiesti, un alt jucator important de pe piata de utilaje petroliere.
La randul lui, directorul de operatiuni al companiei Dosco PetroServices Romania, Gheorghe Dima, apreciaza ca valoarea pietei ar putea scadea in acest an la jumatate fata de nivelul de 400-500 mil. euro estimat pentru 2008. "Toate companiile si-au redus activitatile de foraj", a spus Dima.
Potrivit acestuia, putine companii romanesti de foraj petrolier vor rezista pe piata, o parte dintre ele urmand sa falimenteze, iar altele sa fie preluate de competitori straini.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO