Burse - Fonduri mutuale

De ce este atât de important cine va aduce Fondul Proprietatea la Bursă?

De ce este atât de important cine va aduce Fondul Proprietatea la Bursă?
19.08.2010, 23:55 278

Aparent, listarea Fondului Proprietatea este o operaţiunesimplă. Intermediarul trebuie să alcătuiască un prospect de câtevasute de pagini şi să obţină avizele necesare de la CNVM.

În realitate însă, selecţia intermediarului pentru FonduluiProprietatea a pus pe jar atât cele mai mari case de brokeraj de pepiaţă, cât şi conducerea Fondului, care va trebui să aleagă întrecele patru oferte depuse până miercuri de brokeri.

Privind strict din punctul de vedere al ofertelor financiare,este inexplicabilă ardoarea cu care cele mai mari nume dinbrokerajul local îşi dispută acest mandat, care nu va aducecâştigătorului decât câteva mii de euro (echivalentul comisioanelorîncasate de unii într-o zi).

Principala miză pentru brokerii înscrişi în cursă este însă sădovedească că au experienţa necesară pentru viitoarele IPO-uri alecompaniilor de stat, care înseamnă mandate de sute de mii deeuro.

Cine anume va aduce Fondul Proprietatea pe Bursa de la Bucureştieste de o importanţă covârşitoare atât pentru firmele înscrise înselecţie, cât mai ales pentru acţionarii privaţi şi statulromân-încă acţionar cu peste jumătate din capitalul Fondului.

Câştigătorul mandatului va avea un atu în faţa restului dejucători putând atrage un volum important de clienţi care săcumpere prin intermediul lui acţiuni la fond. De asemenea, brokerulcâştigător va întocmi prospectul de admitere la tranzacţionare careva acţiona asemeni unei cărţi de vizită a fondului şi care vatrebui să stârnească interesul marilor investitori străini.

Mai mult, prospectul întocmit de acesta va sta la baza viitoareilistări a fondului la Bursa de la Londra.

"Listarea Fondului Proprietatea este cea mai importantă de laînfiinţarea Bursei, amploarea evenimentului putând fi comparată cucea a listării Petrom. Importanţa mandatului se extinde şi asuprapreţului la care se vor tranzacţiona acţiunile pe Bursă. Brokeruleste important pentru statul român, pentru că dacă preţul detranzacţionare va fi peste valoarea nominală, efortul de acordare adespăgubirilor de către stat se va reduce", a spus Ionuţ Popescu,directorul general al Fondului Proprietatea.

Controlul statului la Fond atârnă de preţul de peBursă

De preţul la care se vor tranzacţiona acţiunile FP pe Bursădepinde acordarea viitoarelor despăgubiri către foştii proprietarişi cât timp îşi va mai păstra statul participaţia de peste 33%care-i conferă control asupra fondului.

De la începerea procesului de despăgubire, în 2006, foştiiproprietari au primit acţiuni FP din participaţia statului lavaloarea nominală de un leu (la 1 milion de lei despăgubiri - 1milion de acţiuni FP). În doi ani şi jumătate, statul a dat dejaaproape 50% din acţiunile pe care le deţinea.

După primele luni de tranzacţionare pe Bursă, despăgubirile sevor face la preţul din piaţă (sub sau peste un leu). Altfel spus,un preţ peste valoarea nominală va face ca participaţia statului săscadă mai încet de la 50% cât este în prezent, în timp ce un preţmai mic va accelera preluarea controlului de către privaţi şi vaface ca statul să epuizeze mai repede acţiunile deţinute la fond,poate chiar înainte de a-i despăgubi pe toţi cei îndreptăţiţi.

O măsură de siguranţă pe care fondul vrea să o ia şi care vacreşte artificial preţul acţiunilor este răscumpărarea a maximum10% din capital. Propunerea va fi supusă votului acţionarilor pe 6septembrie.

Tot preţul de pe Bursă va confirma dacă pentru acţionari ameritat să aştepte până la cinci ani pentru a intra în posesiadespăgubirilor.

"După listare, despăgubirile se fac la preţul din piaţă. Acum unacţionar primeşte pentru despăgubiri de 100.000 de lei un pachet de100.000 de acţiuni la o valoare nominală de un leu, după listareacesta va primi acţiuni în valoare tot de 100.000 de lei, însănumărul acestora va fi mai mare - dacă preţul acţiunii e sub unleu, sau în număr mai mic dacă preţul acţiunii pe bursă e peste unleu. Acţionarul va intra în posesia despăgubirilor doar atunci cândîşi vinde acţiunile pe Bursă la preţul şi momentul pe care leconsideră potrivite", a explicat Ionuţ Popescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO