Burse - Fonduri mutuale

De ce merg românii să cumpere acţiuni pe bursa din Viena

De ce merg românii să cumpere acţiuni pe bursa din Viena

Autor: Andrei Chirileasa

10.02.2011, 23:55 162

În urmă cu câţiva ani, Viena era una dintre destinaţiilefavorite de shopping ale românilor. Acum, Viena a devenit odestinaţie tot mai căutată şi de cumpărătorii de acţiuni.

Investiţiile românilor pe bursa din Viena tind să devină o modă,iar valoarea acestora ar putea atinge în acest an câteva zeci demilioane de euro, potrivit datelor oferite de firmele de brokerajcare intermediază astfel de tranzacţii. Anul trecut, BT Securities,firma de brokeraj a Băncii Transilvania, a rulat 12 milioane deeuro pentru clienţii săi pe piaţa austriacă.

Broker Cluj şi IFB Finwest Arad sunt alte două firme de brokerajlocale care au dobândit statutul de membri ai bursei din Viena, iarTradeville, una dintre cele mai mari firme de brokeraj pe segmentulonline, are de câţiva ani o platformă dedicată pieţei austriece.

"În prezent avem circa 150 de conturi care tranzacţionează peViena, însă valorile acestora variază foarte mult. În general suntinvestitori speculativi, care nu merg pe termen lung. Acţiunileaustriece sunt suficient de volatile ca să atragă speculatorii şisuficient de lichide ca să permită tranzacţii de câteva sute de miide euro pe zi", spune Rareş Nilaş, directorul general al BTSecurities.

El spune că investitorii cunosc majoritatea companiilor,datorită operaţiunilor pe care acestea le au în România.

Broker Cluj, care a obţinut anul trecut statutul de membru alpieţei austriece, a tranzacţionat până acum preponderent în numepropriu şi pentru câţiva clienţi mari, însă de la jumătatea anuluiva oferi aceste servicii şi pentru investitorii de retail.

"Pe bursa din Viena mă aştept să avem clienţi sofisticaţi. Suntmai multe avantaje: lichiditatea ridicată, dimensiunea firmelorcare sunt listate. În sectorul construcţiilor, de exemplu, cea maimare firmă de la BVB are afaceri de 20 mil. euro, în timp ceStrabag are afaceri de 2,6 mld. euro. O astfel de companie îţi dăaltfel de stabilitate şi expunere regională", explică Grigore Chiş,directorul general al Broker.

El crede că în prezent bursa de la Viena este chiar maireprezentativă pentru economia românească decât bursa de laBucureşti, având în vedere că Erste, OMV, Vienna Insurance Groupsau Wienerberger sunt lideri pe pieţele pe care activează înRomânia.

Pe lângă acestea, investitorii locali găsesc la Viena companiidin sectoare care nu sunt reprezentate la Bucureşti, cum ar fitelecomunicaţiile (Telekom Austria) sau pariurile sportive(BWIN).

Lichiditatea este unul dintre principalele avantaje aleacţiunilor austriece. De exemplu, OMV are tranzacţii zilnice depeste 15 mil. euro la Viena, în timp ce Petrom rulează mai puţin de0,5 mil. euro pe zi.

Şeful Broker mai spune că pentru a-şi recupera costurile legatede tranzacţionarea pe bursa din Viena, un intermediar local trebuiesă ruleze 2-3 milioane de euro pe an, cifră care nu este greu deatins.

Brokerii mai spun că pentru a fi rentabilă tranzacţionarea laViena, un investitor trebuie să aibă la dispoziţie minimum 10.000de euro, deoarece pentru tranzacţiile mici, comisioanele suntridicate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO