Burse - Fonduri mutuale

De ce nu investesc romanii pe Bursa

10.06.2010, 00:34 325

Listarea BVB pe propria platforma dupa doi ani de "seceta" aIPO-urilor, rulajele scazute si numarul foarte mic de conturiactive la cumparare si vanzare pe Bursa arata ca investitorii suntfoarte putin interesati sa investeasca la Bursa.

Numarul de conturi la cumparare a persoanelor fizice romanedintr-o luna nu a depasit niciodata 20.000 si se invarte in prezentla 6 - 7.000, cifra care raportata la o populatie de peste 22 demilioane de locuitori, cat are Romania, este catalogata de brokeridrept absolut nesemnificativa.

Potrivit Citi, exista in Romania circa 153.000 de oameni caredetin pozitii lichiditati de peste 100.000 de euro, ceea ce la uncalcul sumar rezulta intr-o cifra de peste 15 mld. euro, suma caredenota ca exista pe plan autohton oameni cu averi considerabile,dar care ocolesc Bursa. De asemenea, numai sectorul bancar romanesccuprinde 65.000 de angajati, care sunt potentiali investitori laBursa prin prisma cunostintelor pe care le detin in domeniulfinanciar.

Brokerii spun ca sunt un cumul de motive care-i fac pe romani saevite Bursa, cum ar fi educatia financiara scazuta si faptul ca nuinteleg mecanismele pietei, scandalurile gen FNI de pe parcursultimpului, cultura investitionala, puterea de cumparare, gradul deeconomisire a populatiei, lipsa de emitenti in special cu branduricunoscute pe Bursa precum si rulajele scazute care nu atragatentia.

"Cred ca numarul de investitori de la Bursa depinde foarte multde educatia financiara a populatiei. Poate si datorita istoriei sice s-a intamplat in trecut cu FNI, Fondul Oamenilor de Afaceri aramas in subconstientul oamenilor. Unele segmente ale economieisunt putin reprezentate la Bursa si free-float-ul foarte redus alcompaniilor gen Petrom sau Transgaz, sunt impedimente in crestereanumarului de investitori la Bursa", spune Liviu Avram, director detranzactionare in cadrul Piraeus Bank.

El mai spune ca au fost intentii laudabile din partea Bursei dea reduce comisioanele de tranzactionare si de cotare pe piata, darca ultimii ani nu au fost prea propici pentru listare siinvestitii.

"Conteaza mult si anturajul. Chiar in cadrul celor cu studiimedii, daca exista in cercul de prieteni oameni care investesc laBursa atunci sunt sanse mari ca acest lucru sa-si puna amprenta ina deveni investitor la Bursa. Totodata, rulajele de la Bursa aducalte rulaje si este un angrenaj care incepe sa se miste", explicaAvram.

Brokerii spun ca statul ar putea face Bursa mai atractiva prinlistarea unor companii din portofoliul cu care majoritateapopulatiei are contact direct.

"O varianta de largire a conturilor ar fi realizarea de catrestat a unor IPO-uri cu companii cunoscute in randul populatiei, genRomgaz, la care sa se faca o distributie mare pe segmentul deretail", considera Ciprian Zah, broker la firma de intermediereBroker Cluj si vicepresedinte al BVB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO