Burse - Fonduri mutuale

De ce scade Broker Cluj cu 15% pe zi

De ce scade Broker Cluj cu 15% pe zi

Petru Prunea, presedinte Broker Cluj: Pierderea din ianuarie reprezinta neacoperirea cheltuielilor. Sunt niste cheltuieli fixe care curg indiferent de cum merge piata. In februarie pierderile sunt mai mari din cauza suspendarii CNVM care nu a permis societatii sa realizeze venituri din intermediere. Daca situatia pe piata va ramane cea din prezent, nu cred ca putem sa incheiem anul cu profit

17.02.2009, 19:21 57

Broker Cluj, singura societate de intermediere listata, a achizitionat in ultimii ani actiuni pe Bursa in valoare de 107,3 milioane de lei, participatii de care dispunea si la finele luni ianuarie, insa acestea mai valorau pe piata la aceeasi data doar 27,2 mil. lei (6,3 mil. euro), potrivit situatiei activului net transmisa Bursei de Valori Bucuresti.

Pierderile suferite de societatea de brokeraj din investitiile realizate pe Bursa pe cont propriu se ridica astfel la circa 80 mil. lei, ceea ce inseamna ca firma a pierdut tot profitul realizat din 2005 pana in prezent, de circa 71,3 mil. lei, care a fost reinvestit in fiecare an, si o parte din sumele atrase de la actionari prin majorari de capital, care au depasit 40 mil. lei.
Profitabilitatea Broker a atins punctul maxim in 2007, cand firma de brokeraj si-a vandut in vara o mare parte din portofoliul de actiuni de care dispunea, obtinand astfel un castig net la finalul anului de 38,3 milioane de lei (10,5 milioane de euro). La mijlocul lui 2007, actiunile Broker si-au atins si maximele pe Bursa, iar valoarea companiei se ridica la 180 de milioane de euro.
In perioada februarie-martie din 2008, dupa o scadere de circa 40% a Bursei, conducerea Broker Cluj anunta ca a reintrat la cumparare pe Bursa asteptand ca aceasta sa-si reia cresterea. De la acel moment insa si pana in prezent indicele BET-XT a mai pierdut aproape 80% din valoare.
Pierderile din scaderea portofoliului sunt teoretice, firma putand beneficia de pe urma unei reveniri a Bursei in perioada urmatoare, in conditiile in care societatea nu va fi presata sa vanda din lipsa de lichiditati. Broker Cluj este una dintre cele mai capitalizate companii de la Bursa, valoarea capitalului social, care reprezinta in fapt aportul actionarilor in societate, ridicandu-se la 144,7 mil. lei, suma de peste doua ori mai ridicata fata de valoarea activelor detinute de societate la finele lunii ianuarie, de 68,9 mil. lei.
In ultimele doua sedinte, de cand a revenit la tranzactionare, actiunile Broker Cluj au scazut consecutiv cu cate 15%, maximul de variatie permis pe parcursul unei sedinte, ieri acestea ramanand fara cumparatori si pe fondul unui val de corectii puternice la nivelul Bursei. Pe parcursul zilei de ieri, actiunile Broker se tranzactionau la un pret de 0,0578 lei, nivel la care capitalizarea companiei este de 3,9 mil. euro. Pretul actual este cu 88% mai mic decat valoarea nominala a actiunilor, de 0,5 lei.
Broker a inregistrat in luna ianuarie din acest an o pierdedere de 1,4 mil. lei (circa 325.000 de euro), fata de un castig de 0,67 mil. lei in aceeasi perioada a anului trecut. Rezultatul negativ din prima luna a anului a anulat practic castigul raportat de societatea de intermediere pe tot anul 2008, care s-ar fi ridicat la 1,36 mil. lei.
Pierderile au provenit in principal din activitatea de exploatare, unde veniturile tot mai mici din comisioane nu au putut compensa cheltuielile de operare a retelei de unitati.
"Pierderea din ianuarie reprezinta neacoperirea cheltuielilor. Sunt niste cheltuieli fixe care curg indiferent de cum merge piata. In februarie pierderile sunt mai mari din cauza suspendarii CNVM care nu a permis societatii sa realizeze venituri din intermediere", a declarat Petru Prunea, presedintele Broker Cluj.
Potrivit lui, o singura sucursala din cele 32 pe care le detine intermediarul in tara a generat profit in prima luna din acest an, pe fondul interesului redus al investitorilor pentru Bursa din aceasta perioada.
"Daca situatia pe piata va ramane cea din prezent, nu cred ca putem sa incheiem anul cu profit", considera Prunea, care spune ca societatea mai dispune in prezent de lichiditati de circa 15 mil. lei (3,4 mil. euro), daca include si imprumuturile acordate clientilor proprii.
In luna ianuarie, Broker Cluj s-a plasat pe locul 8 in topul intermediarilor de la Bursa, cu tranzactii in valoare de 16,7 mil. lei (3,9 mil. euro), de 3,2 ori mai mici decat media lunara realizata pe parcursul anului trecut. In luna ianuarie din 2008, Broker intermediase tranzactii cu actiuni in valoare de 90,1 mil. lei (circa 25 mil. euro).
Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a suspendat timp de doua saptamani activitatea intermediarului incepand cu 29 ianuarie in urma derularii unei anchete privind o frauda la agentia din Deva a Broker Cluj. Ulterior, CNVM a suspendat autorizatia de functionare a sediului din Baia Mare a societatii ca urmare a descoperirii unor nereguli in modul de functionare al acesteia.
Potrivit lui Prunea, Broker Cluj ar fi sesizat CNVM-ul in luna octombrie a anului trecut privind existenta unei fraude la sucursala sa din Baia Mare si ar fi depus plangere la Parchet impotriva directorului de acolo.
Broker a pus la punct, la cererea CNVM, un plan de restructurare a activitatii, care include printre altele transformarea celei mai mari parti a sucursalelor in agentii, care implica teoretic costuri mai reduse.
"Vor ramane sucursale doar cele unde se tranzactioneaza deja, cea din Bucuresti, Cluj si Oradea si cele unde se va tranzactiona la Bursa, respectiv Suceava si Timisoara. Restul vor fi transformate in agentii", a precizat Petru Prunea. El nu a putut estima cu cat s-ar putea reduce cheltuielile ca urmare a masurilor de restructurare.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO