Analiză ZF. Finanţe personale

De la extaz la agonie: Fondurile mutuale, o piaţă care şi-a multiplicat de 21 de ori activele în criză, au adus investitorilor anul trecut randamente de la plus 40% la minus 13%

15 ian 2016 Autor: Roxana Pricop

O piaţă care şi-a multiplicat de 21 de ori activele în timp de criză a adus câştiguri şi de 40% celor cu apetit la risc.

Fondul mutual Audas Piscator, administrat de societatea Atlas Asset Ma­nagement, este performerul anului 2015 cu un câştig de 40% în euro obţinut din pariul pe aprecierea francu­lui elveţian în raport cu euro.

Spre com­pa­raţie, un depozit bancar în euro a fost re­munerat cu circa 1%, în timp ce bursa de la Bucureşti a scăzut cu 1,1% anul trecut.

„Principala provocare pentru 2016 o va constitui criza din pieţele emer­gente, în special din cele mai mari eco­no­mii emergente care fac parte din aşa-nu­mi­tul grup BRICS şi mai ales China. Pe bursă, cel puţin în această pe­rioadă de început de an, avem o expunere redusă“, a spus Dragoş Balaci, direc­torul ge­neral al so­cietăţii de ad­mi­nis­tra­re Atlas Asset Manage­ment, cu active în gestiune de 61,7 mil. lei.

Tot francul elveţian, sau mai exact miza pe deprecierea francului faţă de euro, i-a adus fondului Audas Piscator titlul de performer al anului în 2013. Spre deosebire de acţiuni, care pot creşte sau scădea într-o singură zi şi cu 10%, fluctuaţiile zilnice ale valutelor sunt mult mai mici, însă câştigul sau pierderea este multiplicată de efectul de levier. Pe 15 ianuarie 2015 când francul s-a apreciat cu 20% în faţa monedei europene, ajungând la parita­te, anticiparea corectă a creşterii a echi­valat cu o multiplicare a banilor.

La extrema opusă a clasamentului se situează fondul Certinvest Short, cu un minus de 13,8% anul trecut, urmat de fondul de acţiuni STK Europe, cu un minus de 13,6%. Industria fondurilor mutuale locale încheie anul 2015 cu un avans de 12,8% al activelor nete până aproape de pragul istoric de 21 mld. lei (4,6 mld. euro).

Avansul a fost susţinut în principal de intrările noi de bani făcute de investitori în valoare de 1,5 ml. lei în fondurile cu risc scăzut.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 15.01.2016

 

Cuvinte cheie:
fo9nduri mutuale
, investitori
, bursa
, active
, randamente
, actiuni
, administrare
, depozit
, bani
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide