Burse - Fonduri mutuale

De la luptele de pe bursă la cele din fotbal: Andrici şi Beze pariază 1,5 mil. euro ca să ducă Craiova în liga I şi pe bursă

Dumitru Beze: Ne-am gândit ca asocierea să fie pe modelul occidental, vrem ca societatea să fie listată la bursă şi avem exemplul Borussiei Dortmund, care a jucat ultima finală a Ligii Campionilor, sau Manchester United.

Dumitru Beze: Ne-am gândit ca asocierea să fie pe modelul occidental, vrem ca societatea să fie listată la bursă şi avem exemplul Borussiei Dortmund, care a jucat ultima finală a Ligii Campionilor, sau Manchester United.

Autor: Andrei Chirileasa

04.07.2013, 18:40 1880

Adrian Andrici ÅŸi Dumitru Beze, doi  investitori de pe bursă, au hotărât să facă pasul în fotbal, fiind începând de ieri investitori la clubul CS Uni­versitatea Craiova după ce acest proiect a fost votat ieri de consiliul local Craiova.

Lia Olguţa Vasilescu, primarul municipiului Craiova, şi Dumitru Beze, unul dintre investitori, au făcut ieri publică asocierea dintre primăria Cra­iovei şi firma Blue Lions Capital pentru susţinerea echipei de fotbal Uni­versitatea Craiova.

Firma Blue Lions Capital este controlată în proporţie de 95% de Adrian Andrici, unul dintre cei mai puternici investitori de pe bursă, iar un pachet de 5% este deţinut de Dumitru Beze, preşedintele Asociaţiei Investi­torilor de pe Piaţa de Capital (AIPC).

„Vom asigura un buget de 1,5 milioane de euro clubului, obiectivul fiind promovarea în liga I“, a declarat Beze. Originar din Drobeta-Turnu Severin, el spune că este de mic un fan al Universităţii. După ce a lucrat în audit şi într-o bancă de investiţii, unde a lucrat la două dintre cele mai mari tran­zacţii din România, preluarea Asiban de către francezii de la Groupama şi preluarea producă­torului de medica­mente Labormed de către fondul ame­rican Advent, Beze s-a orientat către bursă. El conduce de câţiva ani Aso­ciaţia Investitorilor de pe Piaţa de Ca­pital, poziţie din care s-a luptat pentru apărarea drepturilor acţionarilor mi­noritari de pe bursă faţă de abuzurile acţio­narilor majoritari, ajungând să fie numit „Robin Hood al pieţei de capital“.

Adrian Andrici, cel care are ma­joritatea în acest proiect, este un investitor mult mai discret, în presă neexistând fotografii cu acesta, deşi este de mulţi ani acţionar semnificativ la companii de pe bursă. În 2008, el a vândut pachetul majoritar de acţiuni al firmei Haber Haţeg către grupul Heineken pentru câteva milioane de euro, în condiţiile în care firma deţinea terenul de 7 hectare pe care este situată una dintre fabricile de bere ale grupului olandez. Apoi, el s-a luptat cu americanii de la Ford în calitate de acţionar minoritar al Automobile Cra­iova, pentru a obţine un preţ mai bun pentru acţiuni. Andrici deţine în prezent un pachet de 9,3% din acţiunile companiei de construcţii SCT Bucureşti, care a avut anul trecut afaceri de peste 200 mil. lei, şi circa 13% din acţiunile dezvolta­torului imobiliar Impact, care deţine câteva zeci de hectare de teren în nordul Bucureştiului. Este membru în comite­tul reprezentanţilor acţionarilor de la SIF Muntenia (SIF4), unde deţine şi un pachet de circa 0,5% din acţiuni. El s-a luptat anul trecut alături de omul de afaceri Gheorghe Iaciu şi de brokerii de la Swiss Capital pentru a prelua controlul SIF Muntenia, într-o adunare generală a acţionarilor maraton, care a durat 33 de ore.

De la procesele de pe bursă, Andrici şi Beze intră acum în lumea tumul­tuoasă a fotba­lului, unde scandalurile au fost în ultimii ani mult mai mari şi mult mai vizibile pentru publicul larg. Încă de la debut, CSU Craiova trebuie să se lupte cu FC Universitatea Craiova, clu­bul deţinut de Adrian Mititelu, care încearcă la rândul lui să-şi înscrie echipa în liga a II-a. Rămâne de văzut cum îşi vor împărţi cele două echipe publicul din Craiova.

Primăria din Craiova va pune la dispoziţia CSU Craiova stadionul Ion Oblemenco. De asemenea, primăria a primit de la Federaţia Română de Fotbal (FRF) dreptul de a înscrie o echipă în liga a II-a. Iniţial, primăria a negociat cu Adrian Mititelu, proprie­tarul clubului de fotbal Universitatea, dar cele două părţi nu au ajuns la un acord.

Mititelu, care deţine clubul de fotbal FC Universitatea Craiova, încearcă şi el înscrierea propriei echipe în liga a II-a. În 2011, FRF a hotărât dezafilierea FC Universitatea Craiova, care la acea vreme juca în liga I, din cauza unui pro­ces dintre Adrian Mititelu şi Victor Piţurcă.

Andrici şi Beze s-au asociat cu primăria şi cu CS (Clubul Sportiv) Uni­versitatea Craiova, aflat în subordinea Ministerului Educaţiei, care a deţinut şi clubul de fotbal până în 1997, când acesta a fost „privatizat“, fiind preluat de Dinel Staicu, un alt personaj cu­noscut pe bursă, care a fost pentru o vreme cel mai mare acţionar şi preşe­dintele SIF Oltenia (SIF5). Ulterior, clubul a mai trecut pe la Gigi Neţoiu, iar în final a ajuns la Adrian Mititelu.

Nu este clar cine deţine palmaresul Universităţii Craiova, CSU sau Mititelu. Universitatea Craiova este una dintre cele mai iubite echipe din România şi are în palmares patru titluri de campioană (ultimul în 1991). Cea mai bună perioadă din istoria clubului a fost la începutul anilor ’80, când a câştigat renumele de Craiova Maxima, câştigând două campionate consecutive (1980 şi 1981). În acea vreme la Craiova jucau Ilie Balaci, Rodion Cămătaru, Costică Ştefănescu, Silviu Lung, Sorin Cârţu şi alţi fotbalişti foarte cunoscuţi.

Antrenorul noii echipe CSU Cra­iova este Erik Lincar, fost mijlocaş la Steaua Bucureşti, în perioada 1997-2002. Linkar a mai antrenat în ultimii ani Callatis Mangalia, FC Hunedoara, Damila Măciuca şi Delta Tulcea, cu care a terminat pe locul 3 ultimul sezon în Liga a II-a.

Echipa va fi sponsorizată de KDF Energy, firma omului de afaceri George Brăiloiu, potrivit declaraţiilor Liei Olguţa Vasilescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO