Burse - Fonduri mutuale

Depozitarul Central a redus mai multe tarife,inclusiv pentru serviciul de distribuire a dividendelor

Depozitarul Central a redus mai multe tarife,inclusiv...

Autor: Raluca Ghinea

27.05.2015, 16:33 1148

"Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor Depozitarului Central a aprobat, în şedinţa din 26.05.2015, modificarea tarifelor şi comisioanelor pentru participanţii la sistemul de compensare-decontare şi registru, agenţii custode şi participanţii compensatori şi pentru emitenţii şi deţinătorii de instrumente financiare înregistrate în sistemul Depozitarului Central", se arată într-un comunicat al organizaţiei.

Tariful pentru procesarea distribuţiilor de dividende şi alte sume de bani cuvenite deţinătorilor de valori mobiliare, efectuate prin intermediul participanţilor la care aceştia au cont deschis includea anterior modificărilor o componentă fixă şi o componentă variabilă, în funcţie de numărul de clienţi ai fiecărui participant, costul fiind format din 50 lei/participant, la care se adaugă 2 lei/client şi costurile generate de transferul bancar.

În noua schemă, a fost eliminată componenta fixă de 50 lei, fiind perceput un tarif de 2 lei pentru fiecare client şi costurile care derivă din transferurile bancare.

Legislaţia prevede că emitenţii efectuează plata dividendelor şi a oricăror altor sume cuvenite deţinătorilor de valori mobiliare prin intermediul Depozitarului Central şi al participanţilor la sistemul de compensare-decontare şi registru, utilizând serviciile unui agent de plată ales de emitent în mod opţional. Astfel, Depozitarul Central va putea realiza plăţile prin agenţi de plată diverşi, respectiv prin agentul de plată desemnat de fiecare emitent.

"Întrucât comisioanele practicate de bănci pentru efectuarea de plăţi sunt diferite, au fost revizuite comisioanele percepute de Depozitarul Central pentru plăţile în numerar şi pentru cele prin transfer bancar direct în conturile deţinătorilor de instrumente financiare. Aşadar, comisionul pe care Depozitarul Central îl va aplica pentru furnizarea serviciului de distribuire a sumelor de bani va fi de 1 leu, la care se adaugă tariful agentului de plată", se precizează în comunicat.

Totodată, au fost reduse tarifele pentru serviciul de modificare a datelor de identificare ale titularilor de cont persoane juridice, de la 400 lei pentru o solicitare la 50 de lei, dar şi pentru serviciile de registru aferente altor tipuri de instrumente financiare decât acţiuni.

Depozitarul Central a stabilit limite minime şi maxime de tarife pentru o serie de servicii, astfel fiind plafonate comisioanele pentru servicii de transfer de instrumente financiare ca urmare a fuziunii sau divizării de societăţi, a lichidării de acţionari persoane juridice, transfer direct de acţiuni între diferite autorităţi ale statului şi cumpărător sau potrivit legilor speciale în vigoare, cu aprobarea expresă a ASF.

De asemenea, au fost stabilite limite inferioare şi superioare pentru serviciile de transfer de instrumente financiare ca urmare a unei hotărâri judecătoreşti, cesiuni de instrumente financiare sau transfer ca urmare a ieşirii din indiviziune au fost stabilite limite minime şi maxime de tarifare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO