Burse - Fonduri mutuale

Dezastru: Combinatele siderurgice au produs cu pana la 75% mai putin in S1

Dezastru: Combinatele siderurgice au produs cu pana la 75% mai putin in S1
20.09.2009, 23:33 117

Combinatele siderurgice Tenaris Donasid Calarasi siArcelorMittal Hunedoara au fost mai mult inchise anul acesta,productia la nivelul primelor sase luni ale anului diminuandu-se lamai putin de un sfert fata de perioada similara din 2008, potrivitdatelor Asociatiei Romane a Distribuitorilor de Metal(ARDIMET).
Aceasta in conditiile in care jucatorii interni au pus si anultrecut frana, productia la nivel national coborand cu 20% fata de2007, la circa 4,9 mil. de tone de otel brut.
Combinatul ArcelorMittal Hunedoara a produs in primul semestru dinacest an doar 31.900 de tone de otel brut, cu 78% mai putin decatin acelasi interval din 2008.
De cealalta parte, italienii de la Tenaris au produs la combinatuldin Calarasi circa 45.800 de tone in aceeasi perioada, la un sfertfata de prima jumatate a anului trecut.
Tenaris si-a inchis in iulie principala fabrica din Italia, caurmare a unei scaderi a productiei de 70% in prima parte din 2009,fapt ce pune sub semnul intrebarii viabilitatea celor douacombinate detinute de grup in Romania.
Totodata, italienii au aplicat un program de disponibilizari care aafectat la inceputul anului si in Romania circa 150 de angajati dincombinatele siderurgice pe care Tenaris le detine la Zalau siCalarasi.

Minus 61% la productia interna de otel
Productia la nivelul celor mai importante sase combinatesiderurgice din tara s-a diminuat cu 61,7% in prima jumatate dinacest an, la circa un milion de tone de otel.
Doua treimi din aceasta cantitate au fost produse de combinatuldetinut de indienii de la ArcelorMittal la Galati, care ainregistrat o scadere de 65% a productiei in perioadasimilara.
Consumul aparent de otel, care include pe langa productie siimporturile nete de otel brut, s-a diminuat in primele sase luni cucirca 50%, de la 2,36 milioane de tone la 1,19 milioane detone.
Reprezentantii ARDIMET estimau pentru finele acestui an caproductia interna de otel brut se va situa la circa 2,3 milioane detone, respectiv aproape o treime fata de nivelurile atinse in anii2004-2007, cand productia s-a mentinut in preajma cifrei de 6,1milioane de tone de otel brut.
Acestia apreciaza ca va fi nevoie de cel putin 10 ani pentru capiata siderurgica romaneasca sa atinga din nou nivelurile din aniide varf ai industriei, insa minimele ar putea fi atinse anulacesta.
In ultimele luni, vanzarile de produse siderurgice au inregistratcresteri usoare, tendinta care este asteptata sa continue, potrivitspecialistilor din industrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO