Burse - Fonduri mutuale

Dezastru pe Wall Street-ul românesc. 800 de brokeri au fost făcuţi „knock-out“ de la declanşarea crizei. „Nu ai cum să supravieţuieşti din comisioanele de tranzacţionare“

Dezastru pe Wall Street-ul românesc. 800 de brokeri au...

Autor: Roxana Pricop

26.03.2015, 16:53 968
Brokerul sau agentul de bursă, o meserie care stârnea invidii în urmă cu opt ani, a ajuns astăzi doar o umbră a trecutului: în piaţă au mai rămas 744 de brokeri, jumătate din câţi erau în 2007, iar veniturile încasate de aceştia au scăzut drastic din cauza reducerii comisioanelor şi a scăderii rulajelor cu acţiuni.
 
Numărul brokerilor a scăzut încontinuu din 2008, an în care criza financiară a făcut ravagii pe bursele lumii. În 2007, când cotaţiile acţiunilor erau la maxime, la bursa de la Bucureşti lucrau şi prosperau peste 1.500 de brokeri angajaţi la 73 de case de brokeraj. În prezent, numărul s-a redus la 744 de brokeri angajaţi la 38 de firme, potrivit datelor obţinute de ZF de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).
 
Situaţia sumbră din statistici este confirmată şi de brokeri, care se aşteaptă ca în următorii doi-trei ani clienţii de retail sau investitorii mici să tranzacţioneze prin platforme online şi să renunţe la brokerul personal, în timp ce clienţii mari, de tipul fondurilor de pensii şi al fondurilor de investiţii, să lucreze cu brokerii băncilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO