Burse - Fonduri mutuale

Dezastru pentru investitori: 86% dintre monedele digitale lansate în 2017 se tranzacţionează acum sub preţul iniţial

Dezastru pentru investitori: 86% dintre monedele digitale...

Autor: Alex Ciutacu

22.10.2018, 18:00 814

Investitorii care şi-au inclus în portofoliu şi o serie de ICO-uri (n.red: Initial Coin Offering – procedură utilizată pentru a strânge capital atunci când se lansează o monedă digitală), se confruntă anul acesta cu o situaţie dramatică.

Potrivit unui studiu numit „ICOs, The Class of 2017 – one year later”, realizat de Ernst & Young şi citat de MarketWatch, arată că , 86% dintre principalele ICO-uri listate pe exchange-uri de criptomonede în 2017 se tranzacţionau, în primele şase luni din 2018, la o valoare mai scăzută decât preţul iniţial.

Lipsa educaţiei de partea investitorilor şi perspectiva îngustă asupra pieţei a împins anumite ICO-uri la niveluri extreme, generând un sentiment masiv de FOMO (n.red: Fear Of Missing Out – un sentiment caracteristic pieţelor de investiţii, ce defineşte fenomenul prin care investitorii pariază pe active supraevaluate, doar pentru a nu rata un potenţial profit) – scrie raportul.

„În ciuda efervescenţei de anul trecut din jurul ICO-urilor, se pare că există o lipsă semnificativă de educaţie cu privire la riscurile şi recompensele acestui tip de investiţii”, spune Paul Brody, lider al segmentului global de inovaţie pe blockchain în cadrul Ernst & Young. „În timp ce ICO-urile reprezintă o cu totul nouă metodă de a strânge capital, cei care participă ar trebui să înţeleagă că sunt anumiţi factori – precum evoluţia lentă către un produs viabil – care pot creşte riscul din jurul investiţiei într-un ICO”.

Apetitul excesiv pentru risc a dus valoarea totală a pieţei de criptomonede la circa 800 de miliarde de dolari în luna ianuarie, înainte de a se prăbuşi brusc sub 600 de miliarde de dolari, potrivit MarketWatch.

Astfel, luni la ora 12.30, valoarea totală a pieţei criptomonedelor se ridica la circa 209 miliarde dolari, potrivit platformei CoinMarketCap, cu un număr de 2112 de monede digitale listate. Bitcoin este în continuare cea mai cunoscută criptomonedă, acoperind 53,7% din piaţă, tranzacţionându-se la 6.450 de dolari cu o capitalizare de piaţă de 112,2 miliarde dolari.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO